April 23, 2024
Get in touch with us


Pe 15 martie s-au împlinit 58 de ani de când Elizabeth Taylor şi Richard Burton şi-au jurat credinţă pentru prima oară. Relaţia lor furtunoasă s-a concretizat în două mariaje, două despărţiri şi una dintre cele mai mari poveşti de dragoste ale secolului XX.

Cu mult înainte de Brad Pitt şi Angelina, au fost Liz şi Dick, preferaţii Hollywoodului şi-ai întregii lumi, actori în propria viaţă presărată cu accente de film noir şi dramă shakespeariană. „Poate că ne-am iubit prea mult“, spunea femeia cu ochi violeţi, justificând finalul – însă doar pe cel palpabil – căci povestea lor a intrat deja în legendă.
Ea a fost considerată cea mai frumoasă femeie din lume şi ultimul mare star al Hollywoodului de altădată. El a fost un actor uriaş pentru care Shakespeare însuşi părea că şi-a scris piesele. Ambii – spirite măcinate de patimi şi excese care i-au unit, dar care au fost prea greu de suportat împreună. Vaticanul le-a blamat iubirea, dar au avut zile şi ani în care dragostea lor a primit binecuvântarea zeilor. Iar dacă Richard Burton n-ar fi plecat pentru totdeauna, poate a treia încercare, ca-n poveşti, ar fi fost norocoasă.
15 ani: iubire, reproşuri, certuri, despărţiri şi momente care au intrat în legendă. Povestea dintre Elizabeth Taylor şi Richard Burton a început în 1962 şi a fost cea mai mediatizată relaţie de dragoste din epocă.
O relaţie la extreme…..
Cei doi s-au întâlnit însă pentru prima oară în 1952, când Burton avea o soţie şi o reputaţie de playboy irezistibil şi de băutor înrăit. În prima seară pe care au petrecut-o împreună, la o petrecere din Bel Air, Burton a izbucnit în râs, emoţionat de frumuseţea actriţei. Însă atracţia dintre ei era departe de a fi doar ceva trecător. „Richard era robit de Elizabeth“, spunea fratele mai mic al actorului, Graham Jenkins.

S-au reîntâlnit după zece ani, la Roma, pe platourile filmului „Cleopatra“. Predestinare, ar spune unii, căci Burton nu fusese cooptat pentru acest film, ci doar l-a înlocuit pe actorul Stephen Boyd, care părăsise distribuţia.

Şi, aşa cum Burton avea să spună peste ani, „atunci când se ating două bucăţi de dinamită, nu are cum să nu iasă o explozie“. Primul lor sărut de pe ecran a durat atât de mult, încât regizorul a trebuit să-i întrebe dacă poate spune „tăiaţi“. Dar ei au continuat să se sărute.

“De-atunci, din primele momente, am fost nebuneşte îndrăgostită de el. Ni s-a dat timp, dar nu de-ajuns”⏳Elizabeth Taylor, actriţă

Au încercat să stea departe unul de celălalt, deoarece Taylor nu mai dorea încă un divorţ mediatizat (era deja la al patrulea mariaj), iar Burton se simţea vinovat de efectele pe care această relaţie le avea asupra familiei sale. Iubirea lor pendula între extreme: de la momente în care nu-şi spuneau un cuvânt în plus faţă de cele din scenariu, până la evadări în doi, cu paparazzi pe urmele lor. Adulterul lor a provocat un scandal la nivel mondial, iar Vaticanul a condamnat ceea ce a considerat a fi „vagabondaj erotic“

Pe 5 martie 1964, Liz a divorţat de Eddie Fisher. Burton divorţase de soţia sa, Sybil, în decembrie 1963. La două zile de la divorţul actriţei, cei doi au zburat la Montreal, s-au cazat la hotelul Ritz Carlton sub numele de domnul şi doamna Smith şi s-au căsătorit. Aceasta era a doua căsătorie a lui Burton şi a cincea căsătorie a lui Taylor.

Cele două staruri câştigau indecent pentru acea perioadă – Richard Burton a fost primul actor cu un onorariu de un milion de dolari –, aşa că extravaganţele nu le erau deloc străine: iahturi, bijuterii, proprietăţi în Londra, exclusivistele localităţi eleveţiene Gstaad şi Céligny. Ea i-a dăruit un tablou de Van Gogh, el a răsfăţat-o cu nestemate şi i-a oferit un inel cu un diamant care valora peste un milion de dolari şi care a devenit cunoscut ca diamantul Taylor-Burton.

Erau în mod constant invitaţi la petrecerile unora dintre cei mai bogaţi şi celebri oameni din lume: familia Rothschild, Aristotel Onassis, prinţesa Grace de Monaco şi prinţul Rainier, ducele şi ducesa de Windsor. Totuşi, de multe ori evadau singuri sau preferau să petreacă o seară liniştită acasă, ca o familie obişnuită.

În acea perioadă, Liz Taylor era considerată cea mai frumoasă femeie din lume, aşa că puţini şi-ar fi putut-o închipui în ipostaze domestice, gătind sau făcând curat. Şi totuşi, vedeta hollywoodiană se regăsea şi în astfel de ipostaze, alături de bărbatul iubit.

Ultima scrisoare, ultima şansă

Relaţia lor a avut însă şi multe momente tensionate, certuri şi scene casnice, cauzate mai ales de boala cu care s-a luptat Richard Burton: alcoolismul.

Conştient că o rănea, actorul avea dese remuşcări, iar acest lucru era evident în scrisorile sale. „Sunt pe vecie condamnat de zei . Mi s-a dat focul, iar eu încerc să-l sting. Focul, draga mea, eşti tu“, scria într-una dintre epistole.

„Trebuie să ştii, desigur, cât de mult te iubesc. Ştii, desigur, cât de rău te tratez. Dar fundamental vicios şi criminal este faptul că suntem pe lungimi de undă paralele. Te iubesc şi te voi iubi mereu. Întoarce-te la mine cât mai repede“, spunea actorul în altă scrisoare.

Richard Burton a murit în 1984, la 58 de ani, în urma unei hemoragii cerebrale, în Elveţia. Cu doar câteva zile înainte i-a scris o nouă scrisoare lui Elizabeth, dar documentul a ajuns la locuinţa din Bel Air a actriţei abia la o zi după ce aceasta se întorsese de la înmormântare. Liz Taylor nu a făcut niciodată public conţinutul acelei scrisori, iar în ultimii ani din viaţă, pe când se mai mişca doar într-un scaun cu rotile, o ţinea într-un sertar, lângă pat.

Se spune că-n acea scrisoare Richard Burton i-ar fi cerut încă o şansă, ultima. „De-atunci, din primele momente, de la Roma, am fost nebuneşte îndrăgostită de el. Ni s-a dat timp, dar nu de-ajuns“, declara Taylor. Pe 23 martie 2011, la vârsta de 79 de ani, pleca să-l reîntâlnească. Aveau tot timpul din lume. Din alte lumi.…..

File din jurnalul lui Burton:

30 septembrie 1967, Paris. Am făcut ceva care frizează moralul. I-am cumpărat lui Elizabeth avionul cu care am zburat ieri. A costat 960.000 de dolari. Nu i-a displăcut.
26 septembrie 1968, Paris. Elizabeth s-a dus la filmări. După şapte ani (sau sunt opt?) de când suntem împreună, încă mi-e dor de ea chiar dacă se duce numai până la toaletă.
19 noiembrie 1968, Paris. Faimoşi cum suntem, bogaţi cum suntem, curtaţi cum suntem sau insultaţi cum suntem, plătiţi exagerat cum suntem, centrul atenţiei cum suntem, nu am devenit blazaţi sau plictisiţi. Nu suntem invidioşi. Am fost neobişnuit de norocos toată viaţa mea, însă cel mai mare noroc a fost Elizabeth. M-a transformat într-un bărbat moral, este o amantă minunată, este timidă şi spirituală, nu e fraiera nimănui, e o actriţă strălucită, este iertătoare şi iubitoare. Îmi tolerează toate lucrurile imposibile şi toate beţiile, simt un gol în stomac atunci când e departe de mine. Şi mă iubeşte!
O zi frumoasa cu pace și armonie va doresc tuturor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *