September 26, 2023
Sursa Foto Google

Carl Filtsch s-a născut pe 28 mai 1830 în Sebeș, Alba, și a fost fiul pastorului evanghelic Joseph Filtsch și al Carolinei, născută Felmer. La vârsta de trei ani, copilul a început să studieze pianul, fiind îndrumat inițial de tatăl său. În 1837, el a fost dus la Viena pentru a-și completa educația muzicală cu profesori mai experimentați. Aici, a avut ocazia să-l întâlnească pe Friedrich Wieck, tatăl celebrei pianiste Clara Wieck Schumann. Talenta sa excepțională l-a impresionat pe Wieck și pe alți profesori, iar la un moment dat, a fost prezentat Curții Imperiale. Astfel, tânărul din Sebeș a

devenit coleg cu viitorul împărat Franz Joseph, care avea aceeași vârstă, mama acestuia, ducesa Sofia de Bavaria, sperând că talentul lui Carl îl va motiva pe fiul ei să studieze pianul.

La vârsta de 11 ani, în februarie 1841, copilul a susținut primul său concert în fața publicului la “Wiener Musikverein”, o sală de concerte din districtul Innere Stadt din Viena. Acest eveniment a fost un mare succes, iar profesorii și tatăl său i-au organizat în același an un turneu care a inclus orașele Budapesta și Sibiu.

În decembrie 1842, tânărul minune a ajuns la Paris însoțit de baroneasa Jeanette Banffy și a devenit elevul preferat al lui Frédéric Chopin. Ulterior, a fost preluat de Franz Liszt, care i-a fost dascăl pentru o perioadă. Despre Carl, Liszt a spus: “Dacă micuțul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”, iar Chopin a exclamat: “Dumnezeule, ce copil! Până acum, nimeni nu m-a înțeles așa ca el…” după ce adolescentul a interpretat un concert pentru pian al compozitorului.

Din păcate, în curând Carl a fost nevoit să anuleze turneele planificate în întreaga Europă, deoarece a fost diagnosticat cu tuberculoză, iar medicii i-au recomandat să se mute la Veneția, unde climatul era mai blând. La început, starea lui de sănătate s-a îmbunătățit, iar în vara anului 1844 a călătorit acasă, în Transilvania, apoi a mers la Viena, iar în timpul iernii s-a întors în Italia.

Pe 11 mai 1845, la vârsta de doar 15 ani, Carl a pierit din cauza tuberculozei și a fost înmormântat în cimitirul San Michele din Veneția.

Știre iniţialăhttps://dosaresecrete.ro/copilul-minune-din-sebes-a-fost-rapus-de-tuberculoza-la-doar-15-ani/?utm_content=cmp-true

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *