September 26, 2023

Lacul Tarnița, o Bijuterie Naturală în Inima Județului Cluj

Situat la vest de orașul Cluj-Napoca, Lacul Tarnița răsfață privirile cu frumusețea sa impresionantă. Cu o întindere de 220 ha, lacul se întinde între comunele Râșca, Mărișel și Gilău, oferind o oază de liniște și frumusețe în mijlocul naturii.

Sursa Foto GoogleCu o lungime de 8 km și o adâncime maximă de 70 m, Lacul Tarnița reprezintă un lac de acumulare deosebit, fiind cel mai reprezentativ pentru județul Cluj. Acest colț de paradis a devenit un adevărat punct de atracție pentru turiști, fiind cel mai vizitat loc din întreg teritoriul județului.

Inaugurat în 1974, Lacul Tarnița este însoțit de un baraj proiectat pentru a adăposti 74 milioane de metri cubi de apă. Hidrocentrala de la Tarnița, cu o putere de 45 MW, contribuie la producerea energiei electrice în regiune.

Lacul Tarnița este învăluit în legende fascinante, atrăgând turiști curioși din întreaga lume. Oamenii vin să descopere povestirile și să simtă magia acestui loc în fiecare an. De asemenea, localnicii din Cluj-Napoca iau parte la această experiență, fiind atrași de apropiere și frumusețea naturală a lacului.

Sursa Foto GoogleRolurile complexe ale barajului și lacului sunt evidente: producerea de energie electrică, alimentarea localităților Cluj-Napoca și Gilău cu apă, dar și prevenirea viiturilor. Legenda privind prezența lostrițelor în lac, plasate aici pentru a proteja zona de curioși, s-a dovedit a fi mai degrabă un mit, deoarece în timpul unor lucrări de întreținere, niciun astfel de pește nu a fost găsit.

În jurul Lacului Tarnița, activitățile recreative sunt variate, de la pescuit, schi nautic și înot, până la plimbări cu barca sau jetski-ul. Cu fiecare plimbare pe apă, conexiunea cu natura devine mai profundă și mai specială, iar acest paradis natural pare că îți ține răgazul pentru o lungă perioadă de timp. Aici, fiecare moment petrecut este o călătorie într-un peisaj idilic.

Pe lângă aceste activități recreative desfășurate în cadru neorganizat, există și asociații cu profil sportiv care aduc o notă de dinamism în zona Lacului Tarnița. Acestea organizează cu regularitate concursuri de înot și pescuit sportiv, aducând pasionații de aventură și competitivitate în această oază de liniște.

Sursa Foto GoogleCei care se îndreaptă către Lacul Tarnița pentru o experiență de neuitat se pot bucura de o varietate de peisaje spectaculoase. De-a lungul malurilor lacului, natura își dezvăluie frumusețea în toată splendoarea ei. Pădurile înverzite și vârfurile măgulitoare ale munților completează pitorescul acestui colț de rai.

În timp ce soarele se reflectă blând pe apele liniștite ale lacului, cei care se plimbă cu barca sau canoea pot simți conexiunea profundă cu natura și pot rămâne captivați de priveliștea înconjurătoare. Fiecare răsărit și apus de soare îmbogățesc această scenă naturală, creând momente memorabile pentru toți cei care iau parte la acest spectacol.

Sursa Foto GoogleLacul Tarnița și împrejurimile sale sunt mai mult decât un simplu loc de recreere; ele reprezintă o poveste legată de natură și comunitate. De la legendele învăluite în mister până la aventurile desfășurate pe apă sau la mal, acest colț de frumusețe naturală continuă să atragă și să încânte pe cei care aleg să-i descopere secretele.

Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *