September 27, 2023

Cimitirul Hazsongard din Cluj-Napoca, cunoscut și sub numele de Cimitirul Central, este un loc cu o istorie bogată și semnificație culturală deosebită. Acest loc de odihnă veșnică este adesea numit “Panteonul Transilvaniei” datorită numeroaselor personalități, atât români, cât și unguri, care și-au găsit aici ultimul repaus.

Printre mormintele de la Hazsongard se odihnesc aristocrați, conți și baroni unguri, unii dintre aceștia având funcții politice importante în Transilvania sau în Ungaria. Acest loc sacru al memoriei a devenit, astfel, o parte a identității istorice și culturale a regiunii.

De-a lungul anilor, au fost numeroase inițiative pentru includerea Cimitirului Hazsongard în Patrimoniul UNESCO venite din partea Parlamentului de la Budapesta iar aceasta este o recunoaștere binemeritată a valorii sale culturale și istorice.

În ciuda acestui context istoric și cultural bogat, autoritățile române nu se implică suficient pentru a promova acest loc de o valoarea istorică inestimabilă.

Este important să subliniem diferența semnificativă de atitudine și respect față de înaintași observată aici. Multe dintre mormintele personalităților române nu primesc vizite sau omagii, iar în multe cazuri, ele rămân neîncălzite de lumina unei lumânări sau mirosul unei flori. Aceasta poate servi drept lecție importantă pentru toți cei interesați de valorizarea și conservarea patrimoniului cultural și istoric. Să ne cinstim înaintașii este o dovadă de respect față de trecutul nostru și o modalitate de a înțelege și prețui mai bine moștenirea noastră culturală.
O scurtă trecere în revistă a mormintelor personalităţilor române pe care le putem descoperi în Cimitirul Hajongard:
Oameni de ştiinţă

Emil Racoviţă, fondatorul Biospeologiei şi a primului Institut de Speologie din lume, înfiinţat la Cluj în 1920

Sursa Foto Google

Sursa Foto GoogleRaluca Ripan – academician, rector, profesor chimie

Sursa Foto GoogleScriitori, poeţi, ziarişti, filologi

Ion Agârbiceanu – scriitor, academician, preot (protopop)

greco-catolic

Sursa Foto GoogleEmil Isac -poet

Sursa Foto Google


Marian Papahagi- scriitor, critic literar

Sursa Foto GoogleNicolae Drăganu – filolog, lingvist, istoric literar

Sursa Foto Google


Medici reputaţi, cu carieră universitară

Iuliu Haţieganu – internist, a pus bazele medicinii transilvănene, astăzi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj îi poartă numele

Sursa Foto GoogleIoan Goia – creatorul şcolii medicale clujene, alături de Iuliu Haţieganu

Sursa Foto GoogleDominic Stanca, vestit ginecolog- în spitalul lui, care azi îi poartă numele, m-am născut eu, cum probabil s-au născut jumătate din clujenii get-beget; proprietarul Băilor Someşeni

Sursa Foto GoogleLeon Daniello – pneumoftiziolog

Sursa Foto GoogleRoman Vlaicu – cardiolog

Sursa Foto GoogleIstorici

Constantin şi Hadrian Daicoviciu

Sursa Foto GoogleŞtefan Pascu

Sursa Foto GoogleMuzicieni

Gheorghe Dima – compozitor, rector al Conservatorului

Sursa Foto GoogleNicolae Bretan – compozitor

Sursa Foto GoogleLucia Vonica – soprană, prim-solistă la Opera Maghiară din Cluj
Memorandişti, primari, politicieni, ziarişti

Teodor Mihali – avocat memorandist

Sursa Foto GoogleIulian Pop – primar

Sursa Foto GoogleOctavian Buracu

Sursa Foto GoogleIuliu Coroianu şi Zaharia Boilă

Sursa Foto Google

Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *