Cimitirul Hazsongard din Cluj-Napoca, cunoscut și sub numele de Cimitirul Central, este un loc cu o istorie bogată și semnificație culturală deosebită. Acest loc de odihnă veșnică este adesea numit “Panteonul Transilvaniei” datorită numeroaselor personalități, atât români, cât și unguri, care și-au găsit aici ultimul repaus.
Printre mormintele de la Hazsongard se odihnesc aristocrați, conți și baroni unguri, unii dintre aceștia având funcții politice importante în Transilvania sau în Ungaria. Acest loc sacru al memoriei a devenit, astfel, o parte a identității istorice și culturale a regiunii.
De-a lungul anilor, au fost numeroase inițiative pentru includerea Cimitirului Hazsongard în Patrimoniul UNESCO venite din partea Parlamentului de la Budapesta iar aceasta este o recunoaștere binemeritată a valorii sale culturale și istorice.
În ciuda acestui context istoric și cultural bogat, autoritățile române nu se implică suficient pentru a promova acest loc de o valoarea istorică inestimabilă.
Este important să subliniem diferența semnificativă de atitudine și respect față de înaintași observată aici. Multe dintre mormintele personalităților române nu primesc vizite sau omagii, iar în multe cazuri, ele rămân neîncălzite de lumina unei lumânări sau mirosul unei flori. Aceasta poate servi drept lecție importantă pentru toți cei interesați de valorizarea și conservarea patrimoniului cultural și istoric. Să ne cinstim înaintașii este o dovadă de respect față de trecutul nostru și o modalitate de a înțelege și prețui mai bine moștenirea noastră culturală.
O scurtă trecere în revistă a mormintelor personalităţilor române pe care le putem descoperi în Cimitirul Hajongard:
Oameni de ştiinţă
Emil Racoviţă, fondatorul Biospeologiei şi a primului Institut de Speologie din lume, înfiinţat la Cluj în 1920
Sursa Foto Google
Sursa Foto Google
Raluca Ripan – academician, rector, profesor chimie
Sursa Foto Google
Scriitori, poeţi, ziarişti, filologi
Ion Agârbiceanu – scriitor, academician, preot (protopop)
greco-catolic
Sursa Foto Google
Emil Isac -poet
Sursa Foto Google
Marian Papahagi- scriitor, critic literar
Sursa Foto Google
Nicolae Drăganu – filolog, lingvist, istoric literar
Sursa Foto Google
Medici reputaţi, cu carieră universitară
Iuliu Haţieganu – internist, a pus bazele medicinii transilvănene, astăzi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj îi poartă numele
Sursa Foto Google
Ioan Goia – creatorul şcolii medicale clujene, alături de Iuliu Haţieganu
Sursa Foto Google
Dominic Stanca, vestit ginecolog- în spitalul lui, care azi îi poartă numele, m-am născut eu, cum probabil s-au născut jumătate din clujenii get-beget; proprietarul Băilor Someşeni
Sursa Foto Google
Leon Daniello – pneumoftiziolog
Sursa Foto Google
Roman Vlaicu – cardiolog
Sursa Foto Google
Istorici
Constantin şi Hadrian Daicoviciu
Sursa Foto Google
Ştefan Pascu
Sursa Foto Google
Muzicieni
Gheorghe Dima – compozitor, rector al Conservatorului
Sursa Foto Google
Nicolae Bretan – compozitor
Sursa Foto Google
Lucia Vonica – soprană, prim-solistă la Opera Maghiară din Cluj
Memorandişti, primari, politicieni, ziarişti
Teodor Mihali – avocat memorandist
Sursa Foto Google
Iulian Pop – primar
Sursa Foto Google
Octavian Buracu
Sursa Foto Google
Iuliu Coroianu şi Zaharia Boilă
Sursa Foto Google
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata