December 3, 2023

Ce se-ntâmplă totuși în SUA? Peste 50 de incendieri ale marilor ferme agricole în ultimele 3 luni și 233 de atacuri armate asupra cetățenilor doar în 2022!

Aseară în Oklahoma 4 persoane au fost ucise de către un atacator ce s-a sinucis apoi, iar acum 3 zile a fost incendiată o mare fermă de pui din Minnesota ce producea zilnic 3 milioane de ouă. Aceste ultime evenimente fac parte din șirul incredibil de incendieri și crime sintetizat în titlul de mai sus (sursa Gun Violence Archive).
Și dacă evenimentele ar fi avut loc în vreo țară africană în degringoladă ar fi un lucru extrem de grav, dar dacă acestea se întâmplă în SUA, în actualul context internațional amenințat de războiul nuclear sau criză alimentară majoră, e limpede că reprezintă pericolul numărul unu al momentului, la paritate cu războiul ucrainean. Dacă sabotajul la adresa Americii are cauză internă sau externă rămâne de investigat. Deocamdată însă vedem doar scuzele publice ale lui Joe Biden și condoleanțele pentru familiile victimelor, la pachet cu frica paralizantă a americanilor ce refuză deja în masă să mai frecventeze locuri publice sau să-și trimită copiii la școli. Legat de incendiile ce vizează unitățile de producție agroalimentară, faptul că autorii nu sunt identificați alimentează teorii sustenabile conform cărora cineva premeditează sabotarea capacității SUA de a hrăni populația din surse interne, exact într-o perioadă în care se discută despre foametea ce ne va lovi în scurt timp.
Poate că America vi se pare departe, în mod similar și eronat în care lor li se pare că războiul ucrainean e ceva suficient de îndepărtat, însă în această lume atât de interconectată, aflată și-n degringoladă geopolitică, răspândirea ororilor se face în mod pandemic. Nu-i de niciun folos că presa mainstream se autocenzurează în a relata ororile din SUA, sabotorii oricum nu se inspiră din ziare. Întrebarea e când vor acționa și-n alte state în mod similar ca-n America, dublată de cea legată de capacitatea SUA de a bloca rapid acest șir de atentate și incendii ce-i afectează direct securitatea națională, și pe cale de consecință și pe cea a țărilor din clubul euroatlantic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *