September 26, 2023

Un german de 37 de ani a surprins un hoț român în flagrant delict, în apartamentul său din St. Gallen. A urmat apoi o altercație violentă. Tribunalul districtual din St. Gallen i-a condamnat atât pe hoț, cât și pe victima furtului, scrie cotidianul elvețian Tagblatt.

Potrivit rechizitoriului, un român de 35 de ani s-a furișat într-un apartament din centrul orașului St. Gallen. Acolo a băgat mai multe obiecte de valoare, precum o tabletă, un iPhone și bijuterii, într-un rucsac. Valoarea infracțiunii a fost estimată la 2.579 de franci elvețieni. Când hoțul a terminat de împachetat și a pus rucsacul pe umăr, chiriașul a venit acasă, surprinzându-l. Germanul în vârstă de 37 de ani l-a informat pe român că va chema poliția, după care a vrut să părăsească apartamentul. Atunci a izbucnit o ceartă aprinsă între cei doi.
Ancheta procuraturii a arătat că neamțul l-a dat cu capul de parchet de mai multe ori pe hoțul român. Acesta, la rândul său, a spart o sticlă de bere goală și l-a atacat pe german cu gâtul rupt al sticlei și, în cele din urmă, l-a rănit. După ce hoțul a reușit să scape din încleștarea cu locatarul casei din care furase și a vrut să fugă spre ieșirea din apartament, încăierarea dintre cei doi a continuat în jos, pe casa scărilor. Afară, germanul l-a prins din nou pe român și l-a împins într-un container. În timp ce hoțul zăcea la pământ, a fost lovit cu piciorul în abdomen și în piept.
Interogați în instanță, cei doi acuzați nu au fost pe deplin de acord cu evenimentele descrise de procuror. De exemplu, românul a negat că ar fi spart sticla pentru a-l ataca pe german și a-l împiedica să iasă din casă ca să cheme ajutoare. A spus că nu avea putere să se lupte cu cel care îl prinsese și pur și simplu doar i-a fost frică să nu fie ucis.
Germanul a negat acuzația că l-ar fi lovit de mai multe ori pe hoț cu capul de parchet, la începutul bătăii dintre ei. Abia după ce românul a folosit sticla, l-a lovit cu pumnul. L-a împins afară din casă și l-a ținut jos până a sosit poliția, stând așezat pe el. Nu l-a lovit cu piciorul.
Procurorul a solicitat o pedeapsă cu închisoare necondiționată de 3,5 ani și o expulzare din țară de 8 ani pentru român și o pedeapsă cu închisoarea condiționată de 21 de luni și o expulzare din țară de 5 ani pentru german. Apărătorul celui jefuit a cerut achitarea. Clientul său a fost îngrozit când a găsit în apartamentul său un hoț care l-a atacat imediat cu gâtul rupt al sticlei, când i-a strigat că avertizează poliția. Dreptul la autoapărare îi dă posibilitatea de a evita un atac într-un mod adecvat. Clientul lui a făcut exact asta. Dacă într-adevăr s-a apărat excesiv, a fost un exces scuzabil de autoapărare, mai ales că germanul fusese deja atacat cu câțiva ani în urmă și își pierduse un ochi în acel scandal.
Reacția germanului la folosirea violentă a forței a fost clar exagerată, a subliniat apărătorul hoțului. Clientul său era convins că voia să-l omoare, sau măcar să-l rănească grav. Acesta este singurul motiv pentru care s-a apărat cu sticla spartă. Agresorul nu a fost românul, ci germanul. Acest lucru a fost confirmat de martorii care observaseră confruntarea pe stradă. Apărătorul hoțului s-a referit și la dreptul la legitimă apărare.
Tribunalul Districtual St.Gallen a anunțat apoi verdictul. Acesta l-a condamnat pe hoț la 15 luni de închisoare cu suspendare și la opt ani de expulzare din țară pentru furt, încălcare și tentativă de vătămare corporală gravă. Pentru a se pregăti de deportare, acesta va rămâne în arest până pe 9 septembrie.
Chiriașul apartamentului a fost găsit vinovat de vătămare corporală simplă și sancționat cu amendă condiționată de 180 de cote zilnice de 30 de franci. Judecătorul a explicat că nu s-a dovedit că învinuitul ar fi lovit capul adversarului de podeaua apartamentului. Pe de altă parte, el a acționat dincolo de dreptul de autoapărare. Acest lucru este dovedit de martori.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *