Cunoscut ca „Poetul Îngerilor”, Vasile Voiculescu a fost nu doar un creator de literatură sublimă, ci și un medic dedicat trup și suflet misiunii sale, respectând cu sfințenie jurământul lui Hipocrat. A lăsat în urmă o moștenire literară de o valoare inestimabilă, care strălucește prin profunzimea și sensibilitatea sa.
Într-o perioadă grea, în care a fost nedreptățit și condamnat fără vină, Voiculescu a găsit refugiu în creație. Pe parcursul detenției chinuitoare, și-a transformat suferința în inspirație, scriind extraordinarele „Ultimele sonete închipuite ale lui Shakespeare în traducere imaginară”. În aceste poeme, iubirea capătă o dimensiune absolută, devenind aripi care înalță sufletul deasupra oricărei suferințe.
Într-o noapte fatidică, la vârsta de 74 de ani, Voiculescu a fost smuls din casa sa plină de cărțile pe care le iubea. Vinovăția lui? Scrierea poeziei religioase și discuțiile despre ortodoxie și literatură purtate cu oaspeții săi. A fost închis timp de cinci ani la temuta închisoare Aiud. Nu s-a plâns nici de foamea care îl macina, nici de boala care îi chinuia trupul, care devenise aproape numai duh. În cele din urmă, a fost eliberat, grav bolnav de cancer, pentru a-și petrece ultimele clipe alături de familie.
Vasile Voiculescu aparține acelei generații de bărbați români care se sacrificau pentru idealuri: oameni precum Iuliu Maniu, Gheorghe Brătianu, Ion Mihalache sau Mircea Vulcănescu. Ei luptau pe front pentru idei, sufereau în închisorile comuniste pentru credință și erau dispuși să moară pentru dreptate sau pentru semenii lor.
Astăzi, împărtășesc cu voi un emoționant poem din opera sa, urându-vă lectură plăcută și o zi minunată!
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.