September 26, 2023

Transilvania Film Festival (TFF) a fost eate și va fi un eveniment cinematografic de prestigiu care are loc anual în inima Transilvaniei, România. Festivalul este cunoscut pe plan internațional și atrage atât cinefili pasionați, cât și profesioniști din industria filmului din întreaga lume.

Fondat în anul 2002, TFF a devenit rapid un punct de reper în lumea festivalurilor de film, scopul său principal fiind promovarea cinematografiei de calitate, prezentând o selecție variată de filme din toate colțurile lumii. Festivalul oferă o platformă pentru regizori emergenți și filme independente, dar și pentru opere de artă cinematografică consacrate și producții de amploare.

Invitaţii speciali ai galei au fost întâmpinaţi cu minute de aplauze de către cei 2.000 de spectatori prezenţi. Regizorul american Oliver Stone şi actorul australian Geoffrey Rush au fost recunoscuţi cu Premiul pentru întreaga carieră.

Regizorul Olver Stone a primit premiul pentru întreaga carieră Copyright Sursa Foto: Transilvania Photos – ATP / Lucian Nuță. Toate drepturile rezervate

Într-un discurs memorabil rostit pe jumătate în limba română, Geoffrey Rush a afirmat: “Toate premiile pe care le-am primit până acum, indiferent de importanţa lor, sunt eclipsate de faptul că sunt aici în Cluj-Napoca, într-un teatru care îmi aduce aminte de începuturile carierei mele. Am fost primit cu aceeaşi dragoste peste tot unde am umblat în Cluj şi împrejurimi, iar acest lucru mă face să mă simt extrem de onorat.”

Geoffrey Rush a primit premiul pentru întreaga carieră.Copyright Sursa Foto:Transilvania Photos – ATP / Lucian Nuță. Toate drepturile rezervate

Actorul român Horaţiu Mălăele a fost recompensat cu Premiul de Excelenţă pentru contribuţia sa remarcabilă în industria filmului. Cariera sa impresionantă şi talentul său remarcabil au fost recunoscute în cadrul festivalului. Maestrul Mălăele a fost primi în aplauze și ovații de publicul TIFF.

Horațiu Mălăele recompensat cu Premiul de Excelenţă pentru contribuţia sa în film și teatru

Filmul “Ca peştele pe lună” al regizoarei iraniene Dornaz Hajiha a fost marele câştigător al Galei de premiere TIFF.22, care a avut loc sâmbătă seara la Cluj-Napoca. Alături de Carolina Markowicz, care a primit Premiul pentru Cea mai bună regie, şi Tia Kouvo, care a obţinut Premiul Special al Juriului, Hajiha a făcut istorie la festival, deoarece este prima dată când cele mai importante premii sunt câştigate exclusiv de femei.Ca prim film iranian care câştigă competiţia oficială TIFF, “Ca peştele pe lună” a impresionat juriul prin originalitatea ideii de la care porneşte acţiunea şi inteligenţa cu care abordează teme sensibile legate de rolul de părinte. Juriul a remarcat şi prestaţia actorilor din distribuţie, iar Sepidar Tari, protagonista principală din film, a fost recompensată cu Premiul pentru cea mai bună interpretare. Acest premiu este împărţit cu Nacho Quesada, actorul care interpretează rolul principal în filmul argentinian “Barbarii”.

Hajiha Dornaz regizoarea de origine iraniană filmului ,,Like A Fish On The Moon”

Filmul “Libertate/ Freedom”, regizat de Tudor Giurgiu, a primit prestigiosul premiu Vodafone Hearts’ Award la festival. Acest premiu recunoaşte excelenţa şi impactul filmului în promovarea valorilor de libertate şi emancipare. Regizorul Tudor Giurgiu a fost aplaudat pentru munca sa remarcabilă în regie.

Echipa filmului Libertate regizat de Tudor Giurgiu Sursa Foto/Facebook/ Tiberiu Fărcaș

În secţiunea Zilele Filmului Românesc, filmul “Între Revoluţii / Between Revolutions”, regizat de Vlad Petri, a fost onorat cu Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film. Această distincţie subliniază calitatea artistică şi impactul pe care filmul l-a avut asupra criticilor de film.

Afișul filmului Între Revoluții regizat de Vlad Petri

Galeri Foto: Gala de închidere TIFF#22
Copyright © Transilvania Photos – ATP / Lucian Nuță. Toate drepturile rezervate

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *