March 29, 2024
Get in touch with us
Sursa Foto Facebook

Julius Popper a fost un inginer mecanic, un aventurier și un vânător de recompense care vizează oamenii Selk’nam din America de Sud. Îndeosebi, el a fost cunoscut pentru genocidul Selk’nam. Astfel, românul a ajuns „rege” în America de Sud a acelor vremuri. Care este povestea acestuia și a masacrelor comise.Românul „rege” din America de Sud în epoca aurului
Popper este cel mai responsabil pentru dispariția unuia dintre ultimele grupuri indigene din America de Sud, împreună cu cultura și limba lor unică. A avut loc pe vremea febrei mineritului de aur în Patagonia, când mulți oameni soseau căutându-și averea, indiferent de modul în care au dobândit-o.

Popper s-a născut într-o familie argentino-română din București. Tatăl său, Neftali Popper, a fost profesor și comerciant de antichități. Probabil că tatăl său a stârnit curiozitatea pentru călătorii și explorare în Julius. De îndată ce a putut să plece de acasă, Popper s-a mutat la Paris, unde a studiat mecanica și ingineria civilă. Odată ce a absolvit universitatea, acest „explorator natural” a plecat să vadă lumea.A început cu Turcia și Egipt, apoi India, China și Japonia. A călătorit prin America, de la nord la sud. El este considerat de unele surse că a proiectat conturul modern al orașului Havana, Cuba. În 1885, în timp ce explora Brazilia, a auzit despre goana aurului din Argentina și s-a îndreptat rapid spre Buenos Aires. De acolo, Popper s-a îndreptat spre tabăra minieră de la Cape Virgin. Și-a dat seama că mineritul prost planificat și agresiv epuiza pământul, așa că și-a înființat propria companie de explorare minieră pentru a-și găsi propria revendicare.

Popper i-a condus pe cei 18 bărbați ai companiei sale, Lavaderos de Oro del Sud într-o expediție în arhipelagul Țării de Foc. Au aterizat în Golful San Sebastian în ultima parte a anului 1886 și au stabilit așezarea El Palermo. Compania avea un inginer șef, un mineralog, un fotograf și un jurnalist și era bine echipată cu arme pentru a proteja aurul de prădători. În decurs de un an, compania Gold Washers a extras 70 de kilograme de aur, ceea ce a asigurat bogăția și statutul lui Popper.

Sursa Foto Facebook

Dar relațiile cu băștinașii insulei nu au avut același succes. Din ziua sosirii lor, Popper și oamenii săi s-au ciocnit cu Selk’nam, care trăiau un stil de viață nomad de vânător-culegător și nu au putut înțelege activitățile noilor veniți. Oamenii Selk’nam nu aveau niciun concept de proprietate asupra pământului sau animalelor, nici înțelegerea agriculturii sau dorința de aur. Au vânat în principal guanaco (un tip de lamă) și vulpe, mișcându-se de-a lungul Țării de Foc, pe măsură ce anotimpurile în schimbare dictau posibilitățile de vânătoare și de hrană.Din punct de vedere genetic, se crede că Selk’nam erau mai aproape de aborigenii australieni decât de amerindienii din nord. Deși erau considerați de imigranți ca o simplă rasă, credințele spirituale complexe ale Selk’nam indică faptul că societatea lor era departe de a fi primitivă.

Ei au trăit liniștiți până când coloniștii, crescătorii de vite, aventurierii și infamii căutători de aur au sosit din nordul Argentinei și Chile, Statele Unite și Marea Britanie. Coloniștii i-au tratat pe băștinași cu o totală lipsă de respect față de felul lor de viață și pentru pământul lor. Când fermierii au plasat oi pe terenurile lor tradiționale de vânătoare, Selk’nam nu au văzut nimic rău în vânarea acestei prăzi ușoare, ceea ce a provocat, evident, fricțiuni între nativi și fermieri.

Se presupune că au existat recompense financiare pentru capul fiecărui nativ și mulți au cedat bolilor importate ale acelor vremuri precum tuberculoza, variola și scarlatina. Cei care au reușit să supraviețuiască genocidului și bolilor au fost forțați la convertirea religioasă de către misionarii creștini, iar alții au fost aduși în Europa pentru a fi expuși ca și curiozități în grădinile zoologice umane care erau populare la acea vreme.

Popper și-a înființat propria armată
Julius Popper a fost poate cel mai însetat de sânge și cel mai brutal vânător din Selk’nam. Nu se cunoaște numărul de oameni pe care i-a ucis, direct sau indirect, dar hotărârea sa de a vâna nativii pare să provină din conflictele inițiale dintre aceștia și oamenii săi. Popper și-a înființat propria armată privată ca protecție împotriva hoților și i-a instruit pe acești bărbați să omoare orice băștinaș care rătăceau în zonele miniere. Forțele sale au reușit să facă față chiar și unei provocări lansate de guvernul chilian în 1889, căruia nu îi plăcea succesul și puterea lui în Patagonia.

Sursa Foto Facebook

Pentru a simboliza puterea lui, Popper și-a emis propriile monede și timbre. Și după ce bursa s-a prăbușit în 1890, ceea ce a făcut ca pesoul argentinian să-și piardă valoarea, monedele de aur ale lui Popper au fost folosite ca monedă. Statutul și puterea sa financiară i-au permis lui Popper să se numească conducător al Țării de Foc. Chiar și-a făcut pregătiri pentru o expediție în Antarctica, unde dorea să impună revendicarea argentiniană în anumite părți. La un moment dat, Popper și-a mutat operațiunea la Buenos Aires.

În vara anului 1893, la vârsta de 35 de ani, tânărul și ambițiosul explorator a fost găsit otrăvit în apartamentul său din capitala Argentinei. Nu a luat pe nimeni prin surprindere, deoarece își făcuse o mulțime de dușmani. Există speculații că a fost otrăvit de unii dintre nativii supraviețuitori din Țara de Foc, deși, cel mai probabil, uciderea sa a fost inspirată de invidia de afaceri.

Înainte de primul lor contact cu europenii, în Țara de Foc locuiau în jur de 4.000 de Selk’nam, iar în câțiva ani au mai rămas doar 100. Ultima persoană din aceeași linie de sânge a tribului Selk’nam, Ángela Loij, a murit în 1974, iar ultima persoană care vorbea limba Ona a murit în anii 1980.

Astăzi, există câteva sute de oameni care se identifică drept descendenți Selk’nam. Cât despre Julius Popper, el este subiectul mai multor cărți și există o trupă rock argentiniană care poartă numele lui. Una dintre monetăriile sale, construită pentru a gestiona aurul, a fost adaptată pentru a găzdui Museo Territorial.

1 thought on “Românul care a ajuns „rege” în America de Sud. Masacrele lui au zdruncinat istoria locurilor

  1. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *