September 26, 2023


Psihologul Mircea Miclea, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, a abordat tema importanței de a nu face doar ceea ce ne place și mai ales modul în care ne putem educa pentru a ne plăcea ceea ce facem. El a subliniat că o modă actuală printre părinți este ideea că copiii ar trebui să facă numai ceea ce le place lor. Cu toate acestea, Miclea a argumentat că acest lucru nu este benefic, deoarece diferența esențială dintre adulți și copii constă în faptul că adulții trebuie să se gândească în primul rând la ceea ce le folosește copiilor, nu la ceea ce le place lor. Este firesc pentru copii să se gândească întotdeauna la ceea ce le place.

În conferința intitulată „Cum gândim propria noastră educație pentru lumea de mâine”, organizată la Reșita pe 26 mai 2023, Mircea Miclea a evidențiat ce trebuie să facă părinții pentru a nu cădea în capcana unei ideologii fără fundament științific, care susține că trebuie să facem doar ceea ce ne place. El a răspuns unei întrebări adresate de fostul ministru Daniel Funeriu cu privire la echilibrul dintre a face ceea ce îți place și a te educa astfel încât să-ți placă ceea ce ești obligat să faci.

Miclea a explicat că primul pas este ca părinții să înțeleagă că este nesănătos să lase copiii să facă numai ceea ce doresc. El a afirmat că copiii se gândesc întotdeauna la ceea ce le place, iar aceasta este o reacție normală. Însă, adulții trebuie să se concentreze mai mult pe ceea ce le folosește copiilor. De exemplu, copiii pot să nu aibă plăcere să învețe sau să respecte anumite reguli, dar aceste aspecte sunt esențiale pentru dezvoltarea lor viitoare. Învățarea și respectarea regulilor sunt fundamentale în viața adulților.

Psihologul Miclea a susținut că părinții trebuie să încurajeze copiii să-și descopere pasiunile, dar, în același timp, ei trebuie să învețe și să respecte anumite reguli. Adulții responsabili trebuie să creeze, să ofere și să modeleze aceste reguli pentru copii, adică să aplice în practică ceea ce îi îndeamnă pe copii să facă. Astfel, copiii vor asimila regulile și vor înțelege importanța lor în viața de zi cu zi.

Prin urmare, Mircea Miclea a susținut că este esențial să se găsească un echilibru între a face ceea ce ne place și a ne educa pentru a ne plăcea ceea ce suntem obligați să facem. Înțelegerea acestui aspect poate ajuta părinții să ofere copiilor o educație coerentă și să dezvolte abilități și mentalități constructive pentru viitorul acestora.

Sursa:https://www.edupedu.ro/video-psihologul-mircea-miclea-e-o-moda-acum-care-bantuie-printre-parinti-ca-trebuie-sa-i-lasam-pe-copii-sa-faca-numai-ce-le-place-lor-sa-faca-nu-e-bine-educa-te-sa-ti-placa-ceea-ce-esti-obligat/?fbclid=IwAR1TDABEdS0XG5tCvrM5p_oyFQEgOSWkDsTUTY-54cP6GmDDhEJGw_nfrTY

Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *