February 26, 2024
Get in touch with us
ASCULTĂ ARTICOLUL

Kievul și Varșovia au anunțat că vor deschide luni o bandă suplimentară pentru camioanele goale care vin din Ucraina și se îndreaptă spre Polonia, în speranța că această măsură va contribui la deblocarea frontierei. Mișcarea de protest a șoferilor de camioane polonezi, începută la începutul lunii noiembrie, a generat cozi imense la principalele puncte de trecere a frontierei dintre cele două țări, reprezentând o problemă majoră pentru economia Kievului, care depinde în mare măsură de această rută pentru exporturi.

Companiile de transport din Polonia acuză concurența “neloială” din partea vecinilor lor, afirmând că relaxarea regulilor de acces în Uniunea Europeană pentru companiile ucrainene a afectat profiturile lor. Aceasta este doar “primul punct dintr-o listă de măsuri” pentru deblocarea frontierei, au adăugat reprezentanții companiilor de transport, fără a oferi detalii suplimentare.

Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a menționat că decizia a fost rezultatul unor negocieri îndelungate cu Polonia. Deși Varșovia nu a comentat încă anunțul, ministrul adjunct de Interne polonez, Bartosz Grodecki, a indicat sâmbătă că s-a oferit să deschidă această “nouă rută” cu Ucraina.

Cel puțin două runde de discuții între Kiev, Varșovia și șoferii de camioane au eșuat. Varșovia a anunțat că va efectua “controale consolidate” asupra camioanelor ucrainene pe drumurile către frontieră pentru a suprima protestele transportatorilor. Oleksandr Kubrakov a subliniat că blocarea frontierei are “consecințe grave pentru economiile celor două țări.” Transportul rutier este crucial pentru Ucraina, având în vedere dificultățile întâmpinate în exportul pe mare în Marea Neagră, din cauza invaziei ruse declanșate acum doi ani.

La finalul lunii noiembrie, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a criticat “lipsa de implicare” a autorităților poloneze în găsirea unei soluții la această blocare, subliniind că întreaga UE, mai ales Ucraina aflată în conflict, nu poate fi ținută ostatică de blocajele frontierelor externe.

Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *