April 23, 2024
Get in touch with us

Mihăiță Neșu, fostul fundaș stânga al Stelei și al echipei naționale, își dedică timpul fundației sale.

Pensia primită de Mihăiță Neșu
Orădeanul în vârstă de 39 de ani a vorbit recent despre pensia pe care o primește de la statul român și de la cel olandez. Fostul internațional cu opt selecții în prima reprezentativă a mărturisit că România îi plătește o pensie de 100 de euro, la care se aduagă 300 de euro pentru însoțitorul său, în timp ce Olanda îi plătește lunar 3.000 de euro.”Din păcate, când m-am întors în țară din Olanda, am zis ca să pot să rezist să fiu bine la mine în țară trebuie să încerc să nu văd prea mult lucrurile care nu-s bune și dacă le văd să încerc să le schimb eu și să nu mă afecteze. Dar e adevărat că asta e realitatea. Practic majoritatea persoanelor cu dizabilități, dacă n-au condiții financiare bune, e foarte greu să trăiască”, a spus Neșu într-un interviu la Antena 3, citat de Adevărul.

Cariera lui Neșu în fotbal a luat sfârșit pe 10 mai 2011, când s-a accidentat grav la un antrenament al echipei sale, FC Utrecht. În urma coliziunii cu un coleg de echipă, Alje Schut, Neșu a căzut la pământ.Transportat de urgență la spital, Neșu a fost diagnosticat cu fractură de vertebră cervicală și a fost operat imediat. În următoarele luni, Neșu a reînceput să vorbească, apoi a început recuperarea medicală și și-a recâștigat parțial controlul asupra brațului drept.

Pe 18 ianuarie 2012, a susținut prima sa conferință de presă de după accident, când a anunțat că va înființa o fundație care să ajute copiii români cu dizabilități. Din 8 februarie 2012, el a început să își miște și mâna stângă. Începând cu luna mai a aceluiași an, a plecat în Statele Unite ale Americii la o clinică de fizioterapie din statul California, unde recuperarea sa a continuat, el reușind să recapete din ce în ce mai mult control asupra ambelor mâini.

Ogărăru, cel mai bun prieten al lui Neșu
A creat mai întâi Centrul de Recuperare Sfântul Nectarie, în Oradea, pentru copiii între 2 și 14 ani, iar apoi a pornit un proiect grandios, un Complex de Recuperare, într-o locație de două hectare lângă Oradea, cu spații de agrement, grădini senzoriale, mini-fermă, echitație, piscină, restaurant, spații de joacă, loc de petreceri.

Prin funcționarea și accesarea acestui Complex de către oamenii sănătoși poate fi susținut Centrul de recuperare neuromotorie al copiilor și tinerilor, unde se face hipoterapie, hidroterapie și unde există apaatură medicală de recuperare de ultimă generație. În interior, sunt create locuri de muncă pentru tinerii cu dizabilități (grădinar, fermier, bucătar, ospătar), încercând să îi integreze astfel în societate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *