April 23, 2024
Get in touch with us
Sursa Foto Google

Oina a fost declarată sportul național al României, iar 9 mai va fi instituită drept Ziua Națională a Oinei, potrivit unui proiect de lege adoptat săptămâna aceasta de Camera Deputaților.

„Oina este singurul sport național românesc, născut la sat și posibil să moară la oraș. Oina, sportul nostru național, contribuie, alături de alte valori naționale, cum ar fi cântatul și dansul popular, la realizarea identității noastre de români”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit inițiativei legislative, se înființează Programul național „Redescoperă oina”, prin care se urmărește susținerea practicării și promovării acestui joc, urmând a fi desfășurat prin intermediul Federației Române de Oină și a structurilor sportive afiliate la aceasta pe întreg teritoriul României.

Federația Română de Oină informeză pe site-ul oficial că „oina a atras în mrejele și cercurile sale numeroși tineri care au devenit apoi oameni de știință și cultură, personalități de marcă ale României. Ion Creangă, Petre Ispirescu, Barbu Ștefănescu Delavrancea, I.L. Caragiale, Al. Kirițescu, Felix Aderca, N. Gane, A. Brăescu, Nicolae Iorga, Vasile Conta, Mihail Sadoveanu, Al. Davila, Take Ionescu, Demostene Botez, Ionel Teodoreanu, Constantin Giurescu, Marin Preda, Fănuș Neagu și mulți, mulți alții au transmis posterității amintirile lor legate de practicarea oinei sau de evoluția ei in timp”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *