April 18, 2024
Get in touch with us

Printr-un nou proiect de lege înregistrat la finalul săptămânii trecute de deputata Oana Murariu, președinte USR Cluj, se urmărește instituirea unei proceduri suplimentare prin care victimele infracțiunilor, dar și statul român, să poată intra în posesia daunelor acordate la finalul proceselor penale.
Conform cadrului legal actual, dacă victima sau procurorul cer instituirea unei măsuri asiguratorii asupra averii inculpatului, iar aceasta este respinsă inițial de judecător, nu mai există nici o cale de atac. Prin noua inițiativă legislativă se are în vedere exact acest neajuns, fiind instituită o cale de atac suplimentară.
„De foarte multe ori, victimele văd la finalul unui procesc penal că daunele stabilite de instanță rămân doar cifre pe o bucată de hărtie. Asta pentru că infractorii au grijă să își înstrăineze din timp toate bunurile. Pe lângă trauma trăită ca victimă, rămâne și bătaia de joc de la final prin imposibilitatea primirii daunelor stabilite de instanță. Este un act de injustețe care poate și trebuie să fie corectat prin întărirea mecanismului impunerii măsurii asiguratorii asupra acverii inculpatului” a declarat deputata USR Oana Murariu.
Adoptarea proiectului de lege ar veni inclusiv în sprijinul victimelor traficului de persoane. Aici procedurile se axează în principal pe inculpați, dar se face prea puțin pentru protecția și susținerea persoanelor vătămate. Acestea se confruntă adeseori cu situația în care nu pot primi în final daunele morale stabilite de instanțe, pentru că infractorii nu mai dețin scriptic nimic care să poată fi executat.
„Proiectul de lege va aduce un efect benefic pentru victime și pentru statul român. Fac de aceea un apel public la toți parlamentarii să susțină adoptarea sa cât mai rapidă” a completat Oana Murariu.
Președinte al USR Cluj, Oana Murariu este deputată și membră a Comisiei Juridice din Camera Deputaților. De profesie avocat, ea și-a făcut o prioritate din a depune și susține proiecte de lege axate pe creșterea calității actului de Justiție din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *