March 29, 2024
Get in touch with us
Sursa Foto Wikipedia

Nicu Covaci, fondatorul legendarei trupe Phoenix, a povestit pentru Adevărul cum a decurs examenul de amitere în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Muzicianul timișorean a picat cu 40 de sutimi sub linie.

Legendarul muzician, care are o carieră de peste 60 de ani, cu peste o sută de piese compuse cu Phoenix, se simte umilit de cei de la UCMR.

„Observ că este o revoltă generală, îmi sună telefonul non-stop, iar asta mă bucură. Oamenii mai au sânge. Dar este o umilință, după 60 de ani de carierieră. Am peste o sută de compoziții, scrise pe note, care sunt la UCMR. Culmea e că ei îmi plătesc și niște bani de autor, e drept, puțini, dar dacă aș fi considerat compozitor aș primi toate drepturile. Așa primesc numai o părticică. Pensie nu am de nicăieri, dar pot să primesc o indemnizație de merit. Dar pentru asta trebuie să fiu și eu membru în Uniunea Compozitorilor. Mă umilesc ăștia. Am căzut la examen și sunt curios de ce”, a declarat Nicu Covaci pentru Adevărul.

„Este un jaf!”
Nicu Covaci a povestit cum a decurs examenul de la UCMR, în urma căruia a fost evaluat cu media de 7.60, cu 40 de sutimi sub media de promovare.

„Mi-au dat niște foi cu partituri și mi-au dat o temă, țigăneasco-turcească, în două măsuri. Eu trebuia să fac o compoziție. Și am făcut o compoziție cu refren, cu strofe, am scris și pentru instrumente, pentru tobă, pentru bas. Mi s-a spus că trebuie să se întrunească comisia, să decidă. Am primit o scrisoare de la ei că am căzut la examen. La început am râs în hohote. Dar acum încep să mă enervez. Am căzut cu 40 de sutimi, ce e porcăria asta? Eu nu am demonstrat până acum? Ei pe ce îmi plătesc drepturile, nu pe piesele mele? Sunt peste o sută de compoziții. Este un jaf!”, a mai spus Nicu Covaci.

Nicu Covaci se află în aceste zile în România, nu pentru un concert, ci într-un turneu de promvare a filmului „Phoenix – povestea”, dar și pentru lansarea unei expoziții de pictură în casa Brâncuși de la Târgu Jiu. Covaci dorește să vină și la Timișoara cu această expoziție, dar spune că e dezamăgit de programul Capitalei Culturale Europeane.

„Nu sunt membru nici în Uniunea Artiștilor Plastici, dar prietenul mei Valeriu Sepi, alături de care am acum o expoziție, colegul meu cu care am terminat Facultatea de Arte Plastice, a promis că se va ocupa de treaba asta. Deocamdată voi avea o expoziție în casa lui Brâncuși, de la Târgu Jiu, dar sunt în turneu prin țară și cu filmul. Merg și eu să povestesc una și alta. Vreau să fac expoziția de pictură și la Timișoara, nu am expus niciodată în orașul meu. Dar am nevoie de sprijin. Din ce am văzut până acum, Phoenix nu e interesant pentru Capitala Culturală Europeană. Absolut nimic interesant până acum la această capitală”, a mai spus Covaci.

Revenind la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Nicu Covaci susține că nu se va lăsa bătut. Urmează chiar să se adreseze Ministerului Culturii, pentru a putea schimba din temelii regulile de la UCMR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *