December 3, 2023

Metroul din Moscova: O Incursiune în Splendoarea Arhitecturală Subterană

Stația de metrou Taganskaya Sursa Foto GoogleSub străzile din Moscova zace o altă lume fascinantă, un sanctuar al arhitecturii opulente în care vizitatorii descoperă metroul din Moscova. Inaugurat în anul 1935, metroul a reprezentat un ambitios proiect de propagandă sovietică.

Stația de metrou Elektrozavodskaya Sursa Foto Google

Proiectele arhitecturale fastuoase au fost concepute pentru a sugera un viitor glorios pentru imperiu, ghidate de principiile “svet” (lumină) și “sveltloe buduschchee” (viitor luminos). Stațiile, construite sub conducerea lui Stalin în stilul clasicismului socialist, au fost considerate palate subterane ale poporului.

Stația de metrou Komsomolskaia Sursa Foto GoogleStațiile precum Komsomolskaya, Kiyevskaya sau Mayakovskaya, precum și cele construite în faza a doua a evoluției rețelei începând cu anul 1935, reprezintă puncte de reper turistice datorită arhitecturii lor fotogenice, candelabrelor impunătoare și detaliilor elaborate – o adevărată anomalie într-un sistem de transport urban.

Stația de metrou Mayakovskaya Sursa Foto Google

Metroul din Moscova adăpostește stații cu decor original, transformându-le în adevărate opere arhitecturale ale orașului. De fapt, nu mai puțin de 44 de stații ale acestui metrou sunt recunoscute ca obiecte de patrimoniu cultural al Rusiei.

Stația de metrou Sokol Sursa Foto Google

O călătorie prin acest metrou devine astfel o incursiune în frumusețea subterană și o modalitate unică de a experimenta măreția artistică și propagandistică a perioadei sovietice.

Stația de metrou Kyevskaya Sursa Foto Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *