April 19, 2024
Get in touch with us

Mesopotamia este considerată una dintre primele civilizații din lume și se află în regiunea cunoscută astăzi ca Orientul Mijlociu, între râurile Tigru și Eufrat (astfel, numele Mesopotamia înseamnă “între râuri”). Acest teritoriu a fost locuit de diferite populații încă din perioada neolitică, dar a fost în jurul anului 4000 î.Hr. când s-au dezvoltat primele orașe-stat.

Cele mai cunoscute civilizații care au dominat Mesopotamia au fost sumerienii, akkadienii, babilonienii și asirienii. Sumerienii, care au trăit în perioada 4000-2000 î.Hr., au dezvoltat o scriere proprie, ceea ce le-a permis să aibă o cultură extrem de avansată pentru acea perioadă, incluzând artă, arhitectură și sistemul de guvernare.



Akkadienii, care au trăit în perioada 2300-2100 î.Hr., au creat primul imperiu din lume și au stabilit primul sistem de legi scrise cunoscut, Codul lui Hammurabi, care a fost aplicat în întreaga Mesopotamie.



Babilonienii, care au trăit în perioada 1800-500 î.Hr., au fondat capitala Babilon și au creat unul dintre cele mai cunoscute sisteme juridice din istorie. Aceștia au construit, de asemenea, celebrele grădini suspendate ale Babilonului, considerate una dintre cele șapte minuni ale lumii antice.



Asirienii, care au trăit în perioada 2600-612 î.Hr., au fost cunoscuți pentru dezvoltarea tehnologiei militare și pentru cucerirea a numeroase teritorii. Cu toate acestea, imperiul asirian a început să se prăbușească în secolul VII î.Hr., odată cu invazia babiloniană și mede.



În cele din urmă, Mesopotamia a fost cucerită de către persani în secolul VI î.Hr. și apoi de către greci în secolul al IV-lea î.Hr. Odată cu apariția islamului în secolul al VII-lea d.Hr., Mesopotamia a devenit o importantă regiune islamică și a rămas sub controlul califatului timp de secole. În perioada modernă, Mesopotamia este împărțită între Irak și Siria.

În secolul al XIX-lea, Mesopotamia a fost cucerită de Imperiul Otoman și a rămas sub controlul acestuia până la sfârșitul Primului Război Mondial. După încheierea războiului, Regatul Unit a primit mandatul Ligii Națiunilor pentru a administra regiunea, iar în 1932, Irakul a devenit independent.



În timpul secolului XX, Mesopotamia a fost martora mai multor conflicte și războaie, inclusiv războiul dintre Iran și Irak din anii 1980 și invazia Irakului de către Statele Unite în 2003.

În prezent, Mesopotamia este o regiune importantă din Orientul Mijlociu, cu o istorie bogată și o cultură diversă. Printre cele mai importante situri arheologice se numără orașul sumerian Ur, orașul babilonian Babil și zigguratul asirian din Nimrud. Aceste situri istorice atrag turiști din întreaga lume și reprezintă o importantă sursă de venit pentru regiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *