March 29, 2024
Get in touch with us

Mănăstirea Voroneț – unică in lume și renumită pentru culoarea ei ” albastru de Voronet “este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din România și a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO
Mănăstirea Voroneț, supranumită „Capela Sixtină a Estului”, este un complex monahal medieval construit în satul Voroneț, astăzi localitate componentă a orașului Gura Humorului. Mănăstirea se află la 36 km de municipiul Suceava și la numai 4 km de centrul orașului Gura Humorului.
Confesiune: ortodoxă
Ctitor: Ștefan cel Mare și Sfânt
Tip: maici
Hram: Sf. Mare Mucenic Gheorghe – purtătorul de biruință
Anul sfințiri : 1488

Mănăstirea Voroneț, legendă

Biserica Mănăstirii Voroneţ este ctitoria slăvitului voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt construită în 1488 în numai trei luni şi trei săptămâni (din 26 mai la 14 septembrie).

Se știe faptul că voievodul moldovean a construit şi renovat multe biserici şi mănăstiri, dar legenda Mănăstirii Voroneț aduce, alături de Marele Ştefan, pe Cuviosul Părinte Daniil, unul din cei mai mari Sfinţi pe care i-a odrăslit pământul Moldovei, sihastru şi duhovnic vestit, cel care la Putna, într-o mică chilie săpată în piatră şi apoi, timp de 20 de ani la Voroneţ, a creat o mişcare isihastă fără egal pentru timpul său.
În plus, Cuviosul Daniil Sihastrul, cel dintâi sfetnic duhovnic al voievodului Ştefan cel Mare este înmormântat în pronaosul bisericii Mănăstirii Voroneţ.

Încă de pe timpul domniei lui Ștefan cel Mare, dar mai ales după 1488, mănăstirea devine un important centru de credință și cultură din Moldova medievală. Se consideră că apariția monahului Daniil la Voroneț după o perioadă de ședere la Mănăstirea Putna și de sihăstrie a dat nu numai un impuls vieții monahale din acest lăcaș dar a și imprimat un nivel de viață duhovnicească deosebit de înaltă.

Mănăstirea Voroneț……curiozități

Biserica Mănăstirii Voroneţ a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni şi 3 săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme;
Pictura interioară a bisericii datează, în cea mai mare parte, încă de pe vremea lui Ştefan cel Mare, fiind realizată în 1496, iar pictura exterioară a fost realizată în perioada lui Petru Rareş;
Biserica Mănăstirii Voroneţ este supranumită „Capela Sixtină a Estului” datorită frescei de pe faţada de vest care ilustrează „Judecata de Apoi”
La Mănăstirea Voroneţ şi-a petrecut Daniil Sihastrul ultimii 26 de ani din viaţă. Pustnicul a murit în 1496 şi a fost îngropat în biserica Mănăstirii Voroneţ. A fost canonizat în 1992 şi a devenit Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul.
Caracteristic Voroneţului nu este doar natura pigmentului albastru, aşa-numitul „Albastru de Voroneţ”, ci mai ales rezistenţa acestuia în condiţii climatice foarte aspre, fapt care se datorează originalităţii tehnicii de lucru aplicate de către pictorii moldoveni;
Cu excepţia pigmentului negru, obţinut din cărbune de lemn, toţi ceilalţi pigmenţi folosiţi în pictură (interioară şi exterioară) sunt substanţe minerale, naturale sau de sinteză: argile colorate cu oxid de fier hidratat (ocru), sau oxid de fier anhidru (ocru roşu), hidrosilicat de Fe, Al, Mg şi K (verde de pământ), oxid roşu de plumb (miniu), minerale de cupru (azurit şi malachit), sulfură de mercur (roşu cinabru), silicaţi (albastru smalţ), carbonat de calciu (alb de var);
Biserica Mănăstirii Voroneţ a fost declarată monument istoric în urmă cu 97 de ani, în 1918;
UNESCO a inclus in anul 1993, Biserica „Sf. Gheorghe” a Mânăstirii Voronet, împreună cu alte șapte biserici din Bucovina (Arbore, Patrauti, Moldovița, Probota, „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, Sucevița si Humor), pe lista patrimoniului cultural mondial, in grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei. Fiecare dintre Bisericile pictate din Bucovina ce au fost incluse in patrimoniul cultural UNESCO, iese in evidenta printr-o culoare deosebita: albastru la Voronet, rosu la Humor, galben la Moldovița şi verde la Sucevița.

In anul 2015 Manastirea Voronet a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava, fiind formata din 4 obiective:
Biserica „Sf. Gheorghe” – datand din 1488, cu pridvor din 1547,
ruine chilii – datand din secolele XV-XVIII,
clopotnita – datand din 1488
zid de incinta – datand din secolele XV-XVIII.
Daca pictura interioara a bisericii dateaza, in general de pe vremea lui Stefan cel Mare, fiind realizata in 1496, pictura exterioara dateaza din perioada lui Petru Rares. Un alt lucru inedit referitor la pictura bisericii: aceasta include si cele 12 semne zodiacale, aflate in imediata apropiere a Mântuitorului.
O seara binecuvantata cu pace si armonie va doresc tuturor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *