December 9, 2023

Guvernarea care a asigurat independența României și Unirea din 1918 a căzut sub conducerea unei echipe de indivizi mediocri intelectual, interesați doar de câștig personal și trădarea valorilor naționale.

Un eveniment de mare importanță a stârnit atenția: în Cetatea Oradiei a fost inaugurat monumentul statuii ecvestre a regelui Ladislau, venerat în tradiție pentru fondarea orașului de pe Crișul Repede. Primăria Oradea și-a unit forțele cu Episcopia Romano-Catolică a Oradiei pentru a materializa acest monument; primăria a suportat costurile soclului și amplasării, în timp ce catolicii au plătit statuia, urmând să fie donată municipalității după instalare.

Însă, unde este statuia lui Mihai Viteazul din Oradea? O statuie a celui mai important voievod român a fost dezvelită în 1994 în Piața Unirii din Oradea, finanțată de Asociația Mihai Viteazul a cadrelor militare în rezervă. Așadar, nu au fost alocate fonduri din buget pentru eroii români. În ciuda acestei situații, într-o tentativă de a câștiga favoarea oficialilor, Ilie Bolojan a demontat statuia lui Mihai Viteazul pentru a-l înlocui cu regele Ferdinand. În ultimii cinci ani, statuia lui Mihai Viteazul zace în depoul de tramvaie din Oradea, în timp ce statuia lui rege Ladislau va fi inaugurată în două săptămâni. Aceasta este adevărata față a lui Ilie Bolojan, un pion într-un mecanism de propagandă care umflă și imaginea lui Emil Boc.

Ilie Bolojan s-a mai confruntat cu statuile lui Mihai Eminescu și Emanoil Gojdu, îngropând prima într-o cutie de lemn timp de patru ani și mutând a doua din mijlocul Pieței într-un parc, pentru a nu-i ofensa pe minoritarii din Oradea.

Întorcându-ne la Cluj, primarul nostru harnic, care pare să fie mai mult pe străzi decât la birou, a dovedit încă o dată că este campion în demontarea statuilor, fără să le mute precum Bolojan.

În februarie anul trecut, fără zgomot, a demolat statuia lui Emil Racoviță, fost rector al UBB și președinte al Academiei Române. În 1919, când profesorii unguri, evrei și nemți ai universității Franz Iosif din Cluj au refuzat să depună jurământ de credință față de România și au plecat în Ungaria, regatul României a rămas fără profesori și cu clădirile goale ale universității. Emil Racoviță, boier moldovean, a contribuit la refacerea universității, alături de alți intelectuali români. A demolat statuia lui Emil Racoviță în timp ce și-a păstrat fațada de “primar harnic” în fața publicului.

Este surprinzător că niciun absolvent al liceului Emil Racoviță nu îndrăznește să-l aducă pe Emil Boc la răspundere, deși statuia a fost realizată cu fonduri donate de absolvenții acestui liceu. Promisiunile goale ale lui Boc de a reinstala statuia nu au fost onorate. Când, Excelență, vor fi finalizate lucrările la complexul Școala Ardeleană? Când vor fi adăugate inscripțiile la statuile lui Blaga și Eminescu? Nu mai există rușine în această lume?

Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata

Știre inițială: https://gazetadecluj.ro/nerusinatilor-schimbati-va-numele-partidului/?fbclid=IwAR3528qGmIB8Q4Eq5JrEXlXd1vYunr-Jg_ve-8t6Y2Yl7YX-FivwVBA22fo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *