December 3, 2023

Cunoscută anterior și sub denumirea de Casa Mauksch-Hintz, Casa Hintz este localizată la adresa Piața Unirii nr. 28, la colț cu strada Regele Ferdinand (Ulița Podului). Cu o istorie care se întinde încă din secolul al XV-lea (din anul 1573), această clădire a fost gazda primei farmacii publice din oraș. Din anul 1752, clădirea a fost închiriată farmaciștilor privați, primul chiriaș fiind Tobias Mauksch, un farmacist din Bistrița, care în același timp a deținut o funcție importantă în Biserica Evanghelică-Lutherană din Cluj, situată în apropiere.

Sursa Foto GoogleÎn cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Casa și farmacia au fost dobândite de familia Hintz și au rămas în proprietatea lor până la naționalizarea ulterioară celui de-al Doilea Război Mondial. Farmacia era cunoscută sub numele de Farmacia Sf. Gheorghe și a funcționat până în anul 1949.

Sursa Foto GoogleÎn prezent, această clădire găzduiește Colecția de Istorie a Farmaciei din cadrul Muzeului de Istorie a Transilvaniei. Bazele acestei colecții au fost puse încă din sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea de către Julius Orient.

Sursa Foto Google

Muzeul are la bază colecția de obiecte farmaceutice transilvănene care au aparținut aceluiași Julius Orient și care a fost expusă pentru prima dată în anul 1904 în una dintre sălile Muzeului Ardelean. De-a lungul timpului, această colecție a fost donată muzeului și a fost completată cu alte obiecte valoroase care ilustrează evoluția farmaceutică din Transilvania în perioada cuprinsă între secolele al XVI-lea și al XIX-lea.

Sursa Foto Google

Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *