February 23, 2024
Get in touch with us
Sursa Foto Facebook

„O marionetă cu ochelari de soare”. Aşa îl numeşte pe Bjorn Borg italianca Loredana Bertè, în autobiografia sa, publicată în urmă cu câțiva ani. Ea vorbeşte dur despre dependenţa de cocaină şi de sex a fostului lider mondial. Cu ceva vreme în urmă, John McEnroe descoperea o fotografie din primul său an în circuitul mondial. 1978, an în care avea să-l şi înfrunte pentru prima oară pe un teren de tenis pe Björn Borg. Americanul, cu claia cîrlionţată de păr roşcat şi chipul copilăros stă alături de un Borg dandy.

Pletele, barba de trei zile şi lanţul gros de aur de la gît sunt însoţite de pantaloni în carouri alb cu negru şi o cămaşă descheiată pînă aproape de curea. „Înainte să intru în circuit, vedeam fete ţipînd la intrarea în vestiar”, povestea McEnroe în Daily Telegraph.„Mi-amintesc că îmi spuneam: «Tipul ăsta arată atît de cool. Sper să ajung şi eu jucător profesionist şi să trăiesc cîte ceva din ce trăieşte el»”.John McEnroe și Bjorn Borg, personalităţi similare.

Americanul dezvăluie şi că în afara terenului cei doi s-au înţeles bine întotdeauna.„Lumea credea că avem divergenţe, dar nu era aşa. Personalităţile noastre erau mai similare decît s-ar fi crezut. Aveam acelaşi simţ al umorului, priveam lucrurile la fel şi eram amuzaţi de multe din cele ce ni se întîmplau. Pe teren eram diferiţi, în afara lui nu, de aceea ne-a fost uşor să fim prieteni”, explică McEnroe.

Sursa Foto Facebook

Aşa îl vede el pe Borg, omul de gheaţă al tenisului din anii 70-80. Dincolo de dreptunghiul de iarbă sau zgură, suedezul era altfel. Iar portretul zugrăvit de una dintre fostele soţii nu e deloc măgulitor.

Loredana Bertè şi Björn Borg au fost căsătoriţi între 1989 şi 1993, după ce el şi Mariana Simionescu divorţaseră în 1984, iar între timp avusese o legătură cu modelul suedez Jannike Björling.

În 2015, Berté, un mit al muzicii în ţara ei, supranumită Sofia Loren a rock-ului italian, şi-a publicat recent autobiografia. O femeie decisă, care a dus o viaţă de excese, a cunoscut zeci de personalităţi, Michael Jackson, Mick Jagger, Woody Allen sau Andy Warhol, a fost adulată şi invidiată. Un capitol îi este dedicat lui Borg, pe care l-a cunoscut în 1988, la Ibiza. Au trăit împreună „un infern”, scrie Bertè. Temele cele mai sensibile sînt legate de dependenţele nordicului. De droguri şi de sex.Bjorn Borg era un om pierdut. O ruină”
„La începutul anilor 90 obsesia lui pentru cocaină era monstruoasă, devenise iremediabilă. Se transformase într-un pericol social”, aşa începe capitolul din carte despre Borg.

„La Milano, cobora în stradă şi cerea droguri oricui trecea pe acolo. Avea nevoie. Nu-i păsa de nimic, nici reputaţie, nici consecinţe. Într-o zi, cînd era într-o stare precară, l-a dus la nişte amici transexuali şi i-am rugat să-l ţină la ei o vreme, ca să evităm scandalul. «Plătesc eu tot, numai luaţi-l de aici»”, povesteşte Bertè.

Portretul pe care i-l face suedezului e necruţător. „O marionetă cu ochelari de soare. Un om pierdut. O ruină” sînt cuvintele folosite de cîntăreaţă. Îi cerea bani în efectiv.

„Îi dădeam cinci milioane de lire şi apoi aflam că luase o cutie întreagă de Rohypnol, drogul violatorilor. Nu se schimba, era mereu la fel. Omul care în 1989 a încercat să se sinucidă şi a scăpat după o spălătură stomacală”.

În timp însă, Borg a reuşit să iasă din păienjenişul dependenţelor. Şi-a fondat propria firmă de lenjerie, care în Suedia a ajuns a doua ca faimă după Calvin Klein.În 2002 s-a căsătorit pentru a treia oară, cu Patricia Östfeld, o căsnicie care rezistă. A intrat în circuitul veteranilor, dar şi al meciurilor demonstrative. Şi a rămas prieten cu John McEnroe. „Nu ne vedem atît de des cît mi-ar plăcea, dar avem în continuare respect şi afecţiune unul pentru celălalt”, spune americanul. Un cerc închis.

Jocuri ciudate
Loredana Bertè recunoaşte că a împărtăşit viaţa de excese a lui Borg.

„Aveam jocuri ciudate. Provocări pentru doi nebuni, cum eram noi atunci. O dată mi-a pus ţeava pistolului în gură, să jucăm ruleta rusă. În 1991, ca să vadă că şi eu eram capabilă de tâmpenii, am luat 100 de barbiturice”.

Italianca spune însă că timpul petrecut alături de cvintuplul campion de la Wimbledon a fost prea lung. „Trebuia să ne fi depărţit mai repede. Nu aveam nimic să ne spunem. Totul se terminase de mult”.Născut pe 6 iunie 1956
S-a retras din tenis în 1983
Câştiguri din tenis: 3.655.751 dolari
Numărul 1 ATP (prima dată în 1977)
64 de titluri în carieră
11 trofee de Mare Şlem – Roland Garros 1974, 1975, 1978, 1979, 1980, 1981, Wimbledon 1976, 1977, 1978, 1979, 1980
5 finale de Mare Şlem – Wimbledon 1981, US Open 1976, 1978, 1980, 1981

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *