April 18, 2024
Get in touch with us
Sursa Foto/Facebook

Specialistii aduc in discutie tot mai des probabilitatea din ce in ce mai mare a unei scaderi a preturilor de pe piata imobiliara, piata care a reusit sa depaseasca cu brio criza provocata de pandemia de coronavirus. Nu toata lumea este insa de aceeasi parere, noul CEO al Erste, Wiilli Cenko, declarand la inceputul acestei luni la Viena ca se asteapta la o crestere a proprietatilor imobiliare pe termen lung.

Noul sef al Grupului Erste sustine ca in perioada imediat urmatoare vom observa fel si fel de fluctuatii pe piata imobiliara, insa crede ca este de asteptat ca piata sa se stabilizeze in cele din urma. In aceste conditii, Willi Cenko sustine ca pe termen lung preturile proprietatilor imobiliare vor creste. 

Piata imobiliara a surprins pe toata lumea in ultimii doi ani, reusind sa depaseasca cu brio toate obstacolele care i-au stat in cale. Daca in criza anterioara preturile la imobiliare au scazut puternic, proprietatile imobiliare nu s-au mai ieftinit deloc in ultimii ani, in ciuda crizei provocate de pandemia de coronavirus sau a crizei actuale cauzate de invazia rusa din Ucraina. Nu numai ca nu s-au ieftinit, dar multe dintre proprietatile imobiliare din intreaga lume s-au scumpit in aceasta perioada! 

Romanii asteapta scaderea preturilor de pe piata imobiliara 

Nici in tara noastra piata imobiliara nu da semne de oboseala, preturile dovedindu-se a fi extrem de rezistente. Totusi, despre piata imobiliara din Romania se poate spune ca este mai mult sau mai putin blocata la aceasta ora, numarul tranzactiilor scazand destul de semnificativ. Oamenii inca au bani, iar bancile nu au oprit creditarea imobiliara, insa toti cei care planuiesc sa isi cumpere un apartament sau o casa asteapta ca preturile sa scada mai devreme sau mai tarziu. 

In plus, situatia difera destul de mult daca facem o comparatie cu perioada 2008 – 2009. La acea vreme, bancile oprisera brusc creditarea imobiliara pentru dezvoltatori, fiind nevoie de interventia statului pentru programul Prima Casa. Situatia actuala este insa complet alta, bancile fiind dornice sa acorde credite ipotecare si imobiliare doritorilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *