April 1, 2025
FB_IMG_1690041123947.jpg
Get in touch with us

La mijlocul secolului al XIX-lea, lumea părea să se fi liniștit. Dacă privim astăzi graficele care ne traduc dimensiunile sociale sau economice în limbaj matematic, vedem o lume și o societate cu o viață aproape liniară, spre deosebire de lumea de azi, unde totul se schimbă cu magnitudinea unui cataclism cosmic. Împătimiți de diagramele abstacte, uităm să respirăm cu ajutorul imaginației și a cărților aerul unor vremuri trecute. Privind această imagine, aud parcă zgomotul roților căruțelor târgoveților, glasul negustorilor de pe ulița podului pe fondul susurului apei Someșului.

Astăzi, trecem prin locuri care au rămas doar în amintirea lăsată de câțiva graficieni sau fotografi care au imortalizat cotidianul acelor vremuri. Pe atunci, câteva elite visau la bulevarde elegante, case de păstrare precum cele de la Pesta sau Viena, la o viață economică trepidantă, la industrii cu valoare adăugată mare, la clădiri moderne. De abia la începutul anilor 1870 primul tren de la Oradea Mare sosea la Cluj, iar câțiva ani mai târziu de la Cluj se deschidea drumul spre Brașov.

Diagramele au început să își ia zborul spre o asimptotă pe care n-o putem ghici nici astăzi.

Banii și timpul, chiar dacă nu sunt sinonime, așa cum se exprima Franklin, au fost determinante în evoluția orașului. Adesea au lipsit banii, adesea timpul prielnic construcției. Studiind istoria bancară locală, constat că cele două ingrediente ale devenirii moderne și contemporane au lipsit și băncilor ce se doreau vectori de dezvoltare. Deși orașul a avut, mai ales în perioada interbelică numeroase bănci sau institute de credit, foarte puține și-au clădit edificii specifice marilor metropole europene. Ce ar fi fost dacă timpurile și banii erau mai darnice cu orașul? Nimeni nu știe!

Dacă un copil a intrat pe această poartă, cândva în primii ani ai anilor 1870, la vârsta senectuții a aflat un alt oraș, dar cu un farmec nepieritor. O viață de om! Ce timp scurt pentru istorie!

Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata

Sursa: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0JAXkBou4JLoQRPVg38oBiFNF3KJdAUk2RYSejCZKAGmjNkyfXYtsSGCp8DU2BYpXl&id=100076222050327

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *