September 26, 2023

Cântărețul italian Toto Cutugno, unul dintre cei mai îndrăgiți artiști ai lumii, a încetat din viață marți, la vârsta de 80 de ani. Acesta este cunoscut în special pentru hitul său din 1983, “L’Italiano”. Născut pe 7 iulie 1943 în Fosdinovo, Italia, sub numele de Salvatore Cutugno, el și-a început pasiunea pentru muzică în copilărie și a devenit compozitor, instrumentist și cântăreț prolific. A compus peste 400 de melodii și a înregistrat 18 albume, vânzând peste 100 de milioane de discuri în întreaga lume. Cutugno a fost apreciat și în România, unde a interpretat în mai multe rânduri, împărtășind conexiunea sa specială cu țara.

Toto Cutugno, pe numele său real Salvatore Cutugno, s-a născut pe 7 iulie 1943 în Fosdinovo, Toscana, Italia. Familia sa s-a mutat în La Spezia când el era doar un bebeluș. Cu o pasiune timpurie pentru muzică, Cutugno a început să studieze bateria și să cânte în diverse grupuri muzicale locale încă din copilărie, fiind încurajat de tatăl său.

La vârsta de 13 ani, a câștigat locul al treilea la un concurs regional de muzică. În continuare, și-a dezvoltat abilitățile muzicale, învățând să cânte la acordeon, pian și chitară. La 19 ani, a devenit baterist pentru diferite grupuri locale și a făcut parte dintr-un turneu de șase luni în Finlanda cu grupul condus de maestrul Manusardi.

În 1966, după ce s-a întors în Italia, Cutugno și-a fondat propriul grup, numit “Toto e i Tati”, având un repertoriu alcătuit din propriile melodii compuse de el. În 1970, grupul a înregistrat primul disc, “Questo fragile amore”, iar melodia compusă de el, “Ahi! Che male che mi fai”, a participat la festivalul de muzică de la Sanremo, interpretată de formația “I Ragazzi Della Via Gluck”.

Cutugno a devenit cunoscut și în Franța ca și compozitor, cu melodia sa “Africa” preluată în 1975 de Joe Dassin sub titlul “L’ete Indien”. Această melodie a avut un succes remarcabil la nivel mondial, fiind înregistrată în peste 350 de variante. Colaborarea sa cu Joe Dassin a continuat, Cutugno compunând pentru el și alte melodii, inclusiv “Et si tu n’existais pas”.

Toto Cutugno a scris și compus melodii pentru numeroși artiști celebri, precum Mireille Mathieu, Johnny Halliday, Michel Sardou, Claude François, Domenico Modugno, Gigliola Cinquetti, Dalida, Adriano Celentano, și mulți alții. Popularitatea sa a crescut în mod constant datorită compozițiilor sale diverse și talentului său remarcabil.

De-a lungul carierei sale impresionante, Toto Cutugno a avut o legătură specială cu România, interpretând în diverse evenimente și locuri din țară. El a impresionat publicul român în special cu interpretarea în limba română a melodiei populare “Ciobănaș cu trei sute de oi” la Festivalul Cerbul de Aur din Brașov în 1993. A revenit de mai multe ori în România, declarându-se foarte atașat emoțional de țară și de oamenii cu care a colaborat.

Acestea sunt doar câteva aspecte din viața și cariera impresionantă a cântărețului italian Toto Cutugno, care a lăsat o amprentă semnificativă în lumea muzicii internaționale.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *