April 18, 2024
Get in touch with us
Nadav Ben-Yehuda Sursa Foto Google

Alpinistul israelian în vârstă de 24 de ani, Nadav Ben-Yehuda, care se afla la 300 de metri de vârful Everestului, a renunțat la visul său de a cuceri cel mai înalt vârf al planetei pentru a salva un alpinist turc rănit.
Ben-Yehuda a relatat incidentul în următoarele cuvinte: “Am trecut pe lângă două cadavre proaspete. Acele cadavre erau proaspete, deoarece erau corpurile oamenilor de-a lungul cărora mă urcam. Mi-am dat seama că acei oameni mureau și nu mai aveau puterea să se miște. În loc să se târască, își puneau centura, intrau în comă și mureau. Cei care au continuat să se deplaseze treceau peste ei.”
“Când l-am văzut, l-am recunoscut. Era Aydin Irmak din Turcia, pe care l-am întâlnit în tabără. Era inconștient, nu avea mănuși, oxigen, crampoane, iar casca îi fusese smulsă. Părea că aștepta sfârșitul. Alți alpiniști treceau pe lângă el fără să facă ceva, dar eu știam că dacă îl lăsam în urmă, cu siguranță va muri. Am știut că trebuia să încerc măcar să-l salvez.”

Aydin și Nadav Sursa Foto Google


“Aydin și cu mine am început coborârea, care a durat 9 ore. A fost foarte dificil să-l car pentru că era greu. Din când în când își revenea puțin, dar apoi se prăbușea din nou. Când și-a recăpătat cunoștința, a strigat de durere, ceea ce a făcut coborârea și mai dificilă. Am continuat să coborâm foarte încet, dar la un moment dat, masca mea de oxigen s-a rupt. Puțin mai târziu, am întâlnit un alpinist din Malaezia, care era și el epuizat. A devenit evident că era complet imposibil să continuăm. Am strigat la alpiniștii pe care i-am întâlnit urcând și am cerut oxigen pentru cei doi răniți, iar unii dintre ei au răspuns…”
“Ajungând înapoi în tabără, am fost evacuați cu elicopterul la Kathmandu și am fost spitalizați. Toată lumea avea degerături, iar Nadav Ben-Yehuda suferea de degerături severe la degete, deoarece a fost nevoit să-și scoată mănușile în timpul operațiunii de salvare.”
“Am avut de ales – să fiu cel mai tânăr israelian care urcă pe Everest, ceea ce ar fi fost grozav pentru cariera mea, sau să încerc să sa il salvez pe un frate aflat la nevoie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *