Cercetătorii de la Universitatea Purdue din SUA au făcut public faptul că au creat cea mai albă vopsea existentă pe Pământ. Această vopsea are capacitatea de a reflecta peste 98% din lumina incidentă. Datorită faptului că lumina generează căldură, există posibilitatea ca prin aplicarea acestei vopsele pe doar 2% din suprafața Pământului să putem combate încălzirea globală, scrie Science Alert.
Dacă este folosită pe o clădire, spun cercetătorii, vopseaua ar reduce temperatura de la suprafață, scăzând temperaturile din interior și scăzând nevoia de aer condiționat. Dar dacă ar exista o utilizare și mai îndrăzneață, cum ar fi reducerea temperaturii întregii planete?
Potrivit lui Jeremy Munday, profesor de inginerie electrică și informatică la Universitatea din California, Davis (SUA), care cercetează tehnologia „curată”, dacă un material precum vopseaua de la Purdue acoperă 1-2% din suprafața Pământului, cantitatea de lumină reflectată înapoi în spațiu ar reduce cantitatea de căldură absorbită de planetă suficient de mult pentru a stabiliza temperatura globală.
Cu alte cuvinte, vopsind 2% din Pământ, am putea rezolva schimbările climatice. În plus, a spus Munday, cantitatea de lumină reflectată în spațiu nu i-ar dăuna prea mult cosmosului. „Ar fi ca și cum ai turna o ceașcă de apă obișnuită în ocean”, a spus el.
Câtă vopsea ar fi necesară pentru a acoperi 2% din suprafața Pământului?
Dar cât de mult înseamnă 1-2% din suprafața Pământului? Suprafața totală a Pământului este de aproximativ 510 milioane de kilometri pătrați (și cea mai mare parte este apă), așa că vopseaua ar trebui să acopere între aproximativ 5 și 10 milioane de kilometri pătrați, potrivit Science Alert.
Pentru a face o comparație, suprafața totală de uscat a Statelor Unite este de puțin peste 9 milioane de kilometri pătrați, așa că ar trebui să acoperim întreaga țară cu vopsea albă. Asta ar necesita o cantitate enormă de vopsea.
Dacă presupunem că noua vopsea acționează ca o vopsea comercială, așa cum sugerează cercetătorii de la Purdue, 4 litri ar acoperi aproximativ 37 de metri pătrați, așa că am avea nevoie de aproximativ 526 de miliarde de litri de vopsea albă pentru a acoperi doar 1% din suprafața Pământului.
Desigur, acest număr se dublează dacă trebuie să acoperim 2% din suprafață. Și nimic din toate acestea nu ține cont de cât de greu ar fi să vopsim oceanele, deșerturile și copacii.
Este posibil să contracarăm schimbările climatice prin vopsirea în alb a 2% din suprafața Pământului?
Vopsirea lucrurilor în alb pentru a reduce temperaturile nu este un concept nou. Acesta este unul dintre motivele pentru care mulți oameni aleg să achiziționeze mașini de culoare albă.
Multe locuri din lume vopsesc deja suprafețele în alb, iar noua vopsea de la Purdue ar putea fi de ajutor. Dar mai avem un drum lung de parcurs înainte ca problema încălzirii globale să fie rezolvată.
Cercetătorii de la Universitatea Purdue din SUA au dezvoltat cea mai albă vopsea din lume, care poate reflecta peste 98% din lumina solară. Aceasta înseamnă că vopseaua poate ajuta la răcirea suprafețelor pe care este aplicată, ceea ce ar putea fi o modalitate de a combate încălzirea globală.
Potrivit lui Jeremy Munday, profesor de inginerie electrică și informatică la Universitatea din California, Davis, dacă 1-2% din suprafața Pământului ar fi acoperită cu această vopsea, cantitatea de căldură reflectată înapoi în spațiu ar fi suficientă pentru a stabiliza temperatura globală.
Cu toate acestea, există unele provocări în aplicarea acestei vopsele pe scară largă. În primul rând, vopseaua este foarte scumpă. În al doilea rând, vopseaua este dificil de aplicat pe suprafețe mari, cum ar fi oceanele și deșerturile.
În ciuda acestor provocări, cercetătorii sunt încrezători că vopseaua de la Purdue ar putea fi o modalitate eficientă de a combate încălzirea globală. Dacă vopseaua ar deveni mai accesibilă și mai ușor de aplicat, aceasta ar putea fi folosită pentru a răci clădirile, autostrăzile și chiar oceanele.
Vopseaua de la Purdue nu este singura modalitate de a combate încălzirea globală. Cu toate acestea, această vopsea ar putea fi o parte importantă a soluției la această problemă globală.
Continuă textul
Vopseaua de la Purdue este un pas promițător în lupta împotriva încălzirii globale. Cu toate acestea, există încă multe provocări care trebuie depășite înainte ca această vopsea să poată fi folosită pe scară largă.
Una dintre cele mai mari provocări este costul vopselei. Vopseaua de la Purdue este în prezent de 100 de ori mai scumpă decât vopselele convenționale. Acest lucru o face prea costisitoare pentru a fi folosită în aplicații mari, cum ar fi acoperirea oceanelor sau deșerturilor.
O altă provocare este că vopseaua de la Purdue este dificil de aplicat pe suprafețe mari. Vopseaua este foarte subțire și are tendința să se scurgă. Acest lucru face dificilă aplicarea acesteia pe suprafețe mari, cum ar fi clădirile și autostrăzile.
În ciuda acestor provocări, cercetătorii de la Purdue sunt încrezători că vopseaua lor ar putea fi o modalitate eficientă de a combate încălzirea globală. Ei lucrează în prezent la reducerea costului vopselei și la îmbunătățirea ușurinței de aplicare. Dacă vor putea depăși aceste provocări, vopseaua de la Purdue ar putea fi o parte importantă a soluției la problema încălzirii globale.
În plus față de vopseaua de la Purdue, există și alte tehnologii care ar putea fi folosite pentru a combate încălzirea globală. Acestea includ tehnologia capturii și stocării carbonului, energia regenerabilă și eficiența energetică. Este important să ne amintim că nu există o soluție unică la problema încălzirii globale. Va fi nevoie de o abordare integrată care să combine mai multe tehnologii diferite pentru a avea un impact real.
Scrie un titlu
Iată câteva titluri posibile pentru textul despre vopseaua de la Purdue:
Vopseaua albă de la Purdue ar putea combate încălzirea globală
Cercetătorii de la Purdue dezvoltă cea mai albă vopsea din lume
Vopseaua de la Purdue ar putea răci suprafețele și combate încălzirea globală
Cercetătorii de la Purdue dezvoltă o nouă vopsea care poate reflecta 98% din lumina solară
Vopseaua de la Purdue ar putea fi o nouă speranță în lupta împotriva încălzirii globale
Sper că acest lucru vă ajută!
Scrie un text Domnul din fotografie este… legandarul Matache Măcelaru. Adică jupân Matache Loloescu, de profesiune măcelar, având, prin 1878 – 1879, prăvălie cu vad strașnic pe Buzești colț cu Griviței. Se povestește că era tare slobod la gură, șugubăț ți bun la inimă și larg la buzunar, ținea butucul în drum și tăia carnea în văzul clienților. A murit pe la 1900…
Domnul din fotografie este Matache Măcelaru, un măcelar legendar care a trăit în București în secolul al XIX-lea. Prăvălia lui era situată pe Buzești colț cu Griviței, și era foarte populară printre localnici. Matache era cunoscut pentru carnea lui de calitate, dar și pentru personalitatea sa veselă și plină de viață. Era un om slobod la gură, dar și bun la inimă și larg la buzunar. Era mereu gata să ajute pe cei nevoiași, și era mereu dispus să ofere o vorbă bună.
Matache a murit pe la 1900, dar legenda lui trăiește și astăzi. Este încă amintit ca unul dintre cei mai populari și iubiți măcelari din București.
Iată câteva povești despre Matache Măcelaru:
Se spune că Matache era atât de bun la inimă, încât era mereu gata să ajute pe cei nevoiași. Odată, o femeie săracă a venit la prăvălia lui și l-a rugat să-i dea niște carne pentru copiii ei. Matache i-a dat femeii toată carnea pe care o avea, și i-a spus să nu se mai îngrijoreze de bani.
Matache era și un om foarte vesel și plin de viață. Iubea să spună povești și glume, și era mereu gata să facă o glumă bună. Odată, un client a venit la prăvălia lui și l-a întrebat de ce are butucul în drum. Matache i-a răspuns că are butucul în drum pentru că vrea să-l vadă lumea.
Matache Măcelaru a fost un om care a lăsat o amprentă profundă în viața comunității din București. Era un om bun la inimă, vesel și plin de viață, și este încă amintit cu drag și respect.
Scrie un titlul
Iată câteva titluri posibile pentru textul despre Matache Măcelaru:
Matache Măcelaru, măcelarul legendar din București
Matache Măcelaru, un om bun la inimă, vesel și plin de viață
Matache Măcelaru, un măcelar popular în Bucureștiul secolului al XIX-lea
Matache Măcelaru, o legendă care trăiește și astăzi
Matache Măcelaru, un om care a lăsat o amprentă profundă în viața comunității din București
Sper că acest lucru vă ajută!
Industria videochat din rescrie textul România este comparabilă cu cea din IT, deoarece și aici lucrează un număr foarte mare de oameni care obțin venituri foarte mari, spune specialistul în resurse umane Doru Șupeală. El explică și cum au ajuns româncele în topul mondial al câștigurilor din videochat, notează Adevărul.
Industria videochat a explodat în ultima perioadă în România, a susținut, zilele trecute, președintele ANAF, Lucian Heiuș. El a precizat că sunt 5.000 de firme care au acest obiect de activitate și 400.000 de persoane care lucrează în videochat.
„Dacă 400.000 de persoane este o cifră reală, şi fete şi băieţi, înseamnă dublul pieţei de IT, o piaţă la care ne raportăm ca având o pondere de 6% din PIB şi cele mai mari salarii”, a susținut, într-un material de opinie, Cristian Hostiuc, redactorul-șef al Ziarului Financiar.
„Adevărul” a discutat despre acest subiect cu specialistul în resurse umane Doru Șupeală, care a discutat cu mai mulți jucători importanți din industrie pentru a înțelege care este amploarea fenomenului, în condițiile în care România ar fi, conform unor topuri neoficiale, cea mai importantă piață de videochat din Europa sau chiar din lume, fiind urmată de Columbia și Rusia.
Câți români fac videochat
L-am întrebat pe specialist cum crede că gestionează statul această industrie. „Nu cred că foarte bine. Nu înțelege business-ul și nu e pregătit din punct de vedere legal și fiscal”, a declarat Șupeală.
El a precizat că meseria de model de videochat nu este în Codul Ocupațiilor din România, deși se practică de foarte multă vreme și se obțin venituri foarte mari, de cele mai multe ori fiscalizate. În plus, Șupeală crede că nu se știe exact dacă în cifra dată de directorul ANAF sunt incluși și cei care fac „Only fans” pe alte platforme. „Profesiile nu sunt bine definite”, spune el.
Șupeală pune la îndoială cifra comunicată de directorul ANAF cu privire la persoanele care lucrează videochat – 400.000.
Cred că mai degrabă sunt 400.000 de conturi. Aceeași persoană poate avea mai multe conturi. Cei din industrie estimează că sunt circa 200.000 de persoane care fac bani din această zonă de servicii sexuale online, că e vorba de videochat sau că e vorba de Only Fans sau alte platforme”, arată specialistul.
În plus, există un număr mare de persoane care lucrează în zona tehnică pentru studiourile de videochat, dar și cei din zona de training și în zona de asistență pentru modele.
„Modelele de multe ori nu întrețin ele singure dialogurile cu clienții, ci sunt ajutate din spate de persoane care scriu chat-ul în locul lor, pentru că video-chatul este chat cum e la noi pe Messenger, dublat de imagine video. Nu se face transmisie și audio, și video, decât foarte rar”, precizează expertul.
La unul dintre studiourile mari din București, cu al cărui patron Șupeală a făcut un interviu, pentru cele 200 de modele lucrează 100 de persoane în echipa tehnică. Astfel, pe lângă cele 200.000 de modele, s-ar putea să mai avem 50-100.000 de persoane care se ocupă de zona tehnică și de asistență, concluzionează specialistul.
Industria videochat, mai mult de 6% din PIB?
Șupeală spune că este forțată afirmația conform căreia industria videochat în România ar reprezenta dublul pieței de IT.
„Oamenii cu care am vorbit din industrie spun că sunt, într-adevăr, foarte mulți români care practică videochat și dacă ne uităm în marile orașe la o mulțime de tinere care conduc mașini frumoase și care au viață bună, cred că cifra este aproape de realitate. Cifra apropiată de realitate ar fi 200.000 de modele plus 50-100.000 de angajați pe partea tehnică”, subliniază Șupeală.
Și vorbim despre oameni care plătesc, de cele mai multe ori, taxe și impozite.
Industria IT de la noi are undeva în jur de 300.000 de specialiști, aici incluzând și profesiile auxiliare, spune Șupeală.
„Cred că industria de videochat din România face câteva miliarde de euro anual. Din păcate, n-avem date de la ANAF. Datele obținute de la cei din industrie cu care am vorbit arată că global, pe cele mai importante piețe – SUA și Europa – se fac câteva zeci de miliarde de euro din videochat, iar România este mereu în top, având cam 30% din industrie”, precizează specialistul.
Se câștigă mai bine în videochat decât în IT?
În piața IT din România se câștigă între 500 de euro pe lună și până la 10.000 de euro. În piața de videochat, cele mai multe modele au venituri mici.
„Venituri mici în această industrie înseamnă 1.000 – 2.000 de euro lunar, care pentru standardul de salarii din România nu e rău deloc. E forțat să spunem că videochatul face mai mulți bani decât IT-ul,însă cu siguranță videochatul face bani semnificativi și care merită atenția la fel ca IT-ul”, conchide Șupeală.
În ceea ce privește procentul din PIB pe care îl aduce industria videochat, Șupeală spune că este greu de făcut o estimare: „Firmele astea nu au o reglementare și o înregistrare unitară, cum se întâmplă cu firmele IT, care sunt interesate să beneficieze de reducerile de taxe. Pentru firmele de videochat nu există așa ceva, astfel că unele sunt pe servicii de management, altele pe divertisment, altele sunt chiar pe servicii ce țin de IT. Dincolo de asta, sunt foarte mulți freelanceri în industrie, care lucrează individual și primesc banii în contul personal”.
Ce putem spune, precizează specialistul, este că industria videochat este comparabilă cu IT-ul: „Lucrează un număr foarte mare de oameni și obțin venituri foarte mari. Ar fi bine ca Statul român să facă niște statistici și să le publice, ca să înțelegem dimensiunile fenomenului”.
România, primul loc în lume la videochat
Un top neoficial agreat de oamenii din industrie, spune Șupeală, plasează România pe primul loc în lume în ceea ce privește veniturile obținute din videochat.
„Topul 3 este: România, Columbia, Rusia. Columbia și Rusia au mai multe modele, dar profesioniștii din România din acest sector fac în medie cei mai mulți bani”, precizează Șupeală.
Principalul motiv: suntem foarte buni în comunicarea în limba engleză.
„Proporția câștigurilor vine din durata și calitatea conversațiilor, cu cât reușești să ții mai mult clientul pe contul tău, câștigi mai mulți bani. Se pare că românii au un talent la a învăța repede limbi străine și știm că avem câteva milioane de români plecați în Vest fără să fi știut vreo limbă străină și s-au descurcat acolo. Avem asta ca talent nativ”, explică specialistul.
Pe de altă parte, spune Șupeală, jucătorii din această industrie din România, spre deosebire de cei din Rusia și Columbia, au reușit să-și construiască programe de pregătire a modelelor care să-i facă competitivi pe mulți dintre ei, astfel explicându-se veniturile mai mari ale românilor, în pofida numărului mai mic de persoane care lucrează în acest domeniu.
„Sună paradoxal, dar proiectul România educată funcționează bine în zona privată de videochat, deoarece se investesc sume uriașe, timp și energie pentru a le învăța pe modele să comunice în engleză isteț, profitabil cu clienții lor. Asta e diferența față de industria din Columbia și Rusia”, explică el