September 27, 2023
Sursa Foto Google

Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, a subliniat că, fără existența laboratoarelor și a diverselor metode de certificare a legumelor, nu putem determina dacă acestea conțin sau nu substanțe toxice. El a menționat că statul ar fi trebuit să investească în Autoritatea Fitosanitară și să o echipamenteze corespunzător pentru a efectua verificări mai ample, conform informațiilor de pe News.ro.

Întrebat despre modalitățile prin care putem identifica fructele și legumele care conțin substanțe toxice, Ion Păunel a răspuns: “Când eram copii, mergeam în grădină și, înainte de a începe recoltarea, mâncam o roșie sau un ardei. Erau alte vremuri. Există anumite indicii, dar până nu avem laboratoare și diverse metode de certificare a legumelor, nu ne putem exprima cu certitudine. Statul ar fi trebuit să investească în acest sens. În subordinea Ministerului Agriculturii, avem Autoritatea Fitosanitară.

Această autoritate ar trebui să fie responsabilă și să dispună de echipe în teritoriu, cu echipamente adecvate. Dacă nu ai finanțat-o, având doar două laboratoare în țară, atunci există o problemă. În județul nostru, avem opt angajați care trebuie să deservească șapte mii de fermieri implicați în programul Tomata.”

El a mai precizat că chiar și fermierii serioși pot comite greșeli din cauza lipsei de instruire și informație: “Aici se găsesc rădăcinile tuturor problemelor. Peste 80-90% dintre fermieri sunt serioși, dar chiar și aceștia pot comite greșeli din cauza lipsei de instruire și de informație. Nu avem pe cine să întrebăm. Am înființat cooperative, grupuri de producători, organizații de producători, dar finanțarea lor este insuficientă. Am avut un program de calitate pentru perioada 2014-2020, unde fiecare ar fi putut accesa câteva milioane de euro, de la trei la pentru implementarea acestor scheme de calitate. Pașaportul producătorului de legume, atât în România, cât și în statele UE și non-UE, este reprezentat de certificatul GlobalGAP, iar în România există exemple de bune practici. Există câteva lanțuri de retail care nu acceptă produsele fără acest certificat GlobalGAP”, a explicat președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *