September 27, 2023

Kievul a anunțat că va intenta proces împotriva a trei țări vecine din cauza restricțiilor privind importurile de cereale ucrainene. Aceste țări vizate sunt Polonia, Ungaria și Slovacia, iar Ucraina intenționează să aducă această dispută la Organizația Mondială a Comerțului. Oficialii ucraineni au menționat că plângerea ar putea fi depusă în viitorul apropiat.

Aceste restricții asupra produselor agricole ucrainene au fost acceptate anterior de Uniunea Europeană, dar au expirat la 15 septembrie. După aceasta, Polonia, Slovacia și Ungaria au impus propriile restricții naționale asupra importurilor de cereale ucrainene. Ucraina consideră că aceste măsuri afectează exporturile sale și amenință cu măsuri reciproce privind importul de fructe și legume din Polonia.

Situția este în continuă dezvoltare, iar România încă nu a anunțat o poziție definitivă privind importul de cereale ucrainene. Cu toate acestea, guvernul român pare să ia în considerare prelungirea interdicției pentru încă 30 de zile, în timp ce așteaptă propuneri din partea Ucrainei și a Comisiei Europene pentru reglementarea exportului de cereale către statele UE.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că va solicita miniștrilor agriculturii și economiei să emită un ordin comun pentru prelungirea interdicției privind importul de cereale ucrainene pentru o perioadă suplimentară de 30 de zile. Acest pas vine în contextul în care Comisia Europeană a cerut Ucrainei să dezvolte un sistem de licențiere pentru exporturile de cereale către statele membre UE.

Ciolacu a subliniat că, de la expirarea interdicției, nu a fost importat niciun kilogram de grâu sau alte cereale din Ucraina în România. În acest sens, el susține că guvernul român ia măsuri pentru a proteja interesele fermierilor români și economia țării.

Situația rămâne în continuă evoluție, iar întâlnirea ministrului Agriculturii Florin Barbu cu asociațiile de fermieri pentru discutarea importului de cereale din Ucraina va aduce probabil mai multă claritate asupra poziției României în această dispută comercială.

Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *