March 28, 2024
Get in touch with us
Sursa Foto/Facebook

Inspectorii de la Protecția Consumatorilor au pătruns cu mandat în interiorul unei firme, care ani de zile a refuzat accesul.

Inspectorii au găsit o cantitate impresionantă de produse expirate de ani de zile. Ele urmau să fie livrate spre consum şi în acest sezon.

”În ultimii patru ani de zile am încercat să pătrundem în curtea interioară administrată de acest operator economic, rămânând de fiecare dată în afară.

Iată că anul acesta, într-un dosar de cercetare penală, instrumentat de SRPT Constanța – Biroul de Investigarea Fraudelor, s-a emis un mandat de percheziție ce a putut sparge, la propriu, toate ușile și porțile ce până acum ne-au ținut departe de adevăr.

Aveam informații, dar nu le-am putut fructifica!

Iată că, umăr la umăr cu alte structuri ale statului, am reușit să dovedim că informațiile primite sunt adevărate.

Se cumpără marfă imediat înainte de expirare sau chiar după, se scoate din ambalaj și se distribuie către punctele de lucru, fiind folosită la prepararea mâncării, ce se servește consumatorilor.

Tone de carne și sute de kilograme din alte materii prime au fost identificate și scoase de la consum!

Eu cred că legile trebuie modificate în funcție de aceste situații!

Mult mai aspre, amenzi și condamnări mai mari! Aici vorbim de o situație ce trebuia să conducă la reținerea celor vinovați!” a declarat Horia Constantinescu, președinte ANPC.

Ce au descoperit inspectorii ANPC

– existența a peste 6 tone de materii prime (carne, produse din carne, condimente) expirate încă din 2019

– la această cantitate, se mai adaugă existența a 2 camere pline de condimente, esențe sau arome, pastă de ardei, orez expirate din anul 2021

– existența câtorva sute de borcane de murături fără elemente de identificare

– existența câtorva mii de tuburi de frișcă expirate

– depozitarea neconformă, în condiții insalubre, a materiei prime

– schimbarea stării termice a produselor alimentare

– existența pereților și a pavimentului neigenizate și cu plăci de gresie sau faianță sparte, cu acumulări de apă și mizerie, care emanau un puternic miros înțepător

– folosirea unor spații frigorifice și a altor aggregate neigienizate și deteriorare, cu strat gros de praf, sânge închegat și insecte, precum și a unor recipiente și ustensile de bucătărie neprofesionale

camera de curățare a legumelor impropie, alături de materiile prime folosite aflându-se paturi, mătura si fărașul. 

Marfa neconformă a rămas în custodia operatorului economic, după sigilarea spațiilor în care era depozitată, aceasta fiind destinată distrugerii. ANPC urmează să fie anunțat care va fi momentul stabilit de Protan (operatorul care va gestiona distrugerea produselor), pentru ridicarea acestora, astfel încât inspectorii ANPC să fie prezenți pentru a rupe sigiliile. 

Menționăm că, în cadrul acestei operațiuni, reprezentanții ANPC și ai celorlalte instituții au fost amenințați și s-a încercat intimidarea acestora de către reprezentanții operatorului economic, fiind necesară intervenția Jandarmeriei și a altor structuri speciale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru calmarea spiritelor. 

Acțiunea a început sâmbătă, 6 iunie 2022, ora 17.30, percheziția efectivă, realizată prin spargerea ușilor de către forțele MAI, în prezența reprezentanților legali și ai avocatului operatorului economic, având loc la 19.30 și încheindu-se 12 ore mai târziu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *