December 9, 2023
Sursa Foto Facebook

China și-a exprimat furia față de prevederile legate de Taiwan într-o lege a cheltuielilor anuale de apărare din SUA, adoptată sâmbătă.

Hărțuirea militară a Chinei față de Taiwanul autoguvernat, pe care îl revendică drept teritoriu propriu, s-a intensificat în ultimii ani, iar Armata Populară de Eliberare a Partidului Comunist a trimis aproape zilnic avioane sau nave spre insulă.

Între orele 6.00 duminică și 6.00 luni dimineața, 47 de avioane chinezești au traversat mediana strâmtorii Taiwan, o graniță neoficială acceptată cândva tacit de ambele părți, potrivit Ministerului Apărării Naționale din Taiwan.

Arsenal de război trimis spre Taiwan
Printre avioanele trimise de China spre Taiwan se numără 18 avioane de luptă J-16, 11 avioane de luptă J-1, 6 avioane de luptă Su-30 și drone.

Sursa Foto Facebook

Taiwanul a declarat că a monitorizat mișcările chinezești prin intermediul sistemelor sale de rachete terestre, precum și de pe navele marinei proprii.”Acesta este un răspuns ferm la actuala escaladare și provocare a SUA-Taiwan”, a declarat Shi Yi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al APL, într-o declarație făcută duminică seara. Acesta a anunțat că APL a organizat patrule de luptă și exerciții de atac comune în apele din jurul Taiwanului.Shi se referea la legea americană privind cheltuielile pentru apărare, care numește China o provocare strategică. În ceea ce privește regiunea Indo-Pacific, legislația autorizează o cooperare sporită în domeniul securității cu Taiwanul și cere o cooperare extinsă cu India în ceea ce privește tehnologiile de apărare emergente, pregătirea și logistica.Un pas mai aproape de „Marele Război”
Armata chineză a folosit deseori exerciții militare de amploare ca o demonstrație de forță ca răspuns la acțiunile guvernului SUA în sprijinul Taiwanului.

Aceasta a desfășurat exerciții militare de amploare cu focuri reale în luna august ca răspuns la vizita în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Beijingul consideră că vizitele guvernelor străine pe insulă reprezintă o recunoaștere de facto a independenței insulei și o provocare la adresa revendicării de suveranitate a Chinei, potrivit MSN.

Statele Unite au avertizat China că vor interveni direct în război dacă Taiwanul este atacat. Acest lucru a putea duce inevitabil la declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial între 2 mai puteri nucleare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *