September 27, 2023

Piața de vânzări auto din localitatea Luna de Sus, comuna Florești, va dispărea, iar în locul ei va fi construit un mall pe o suprafață de 81.000 de metri pătrați. Ca idee, centrul comercial VIVO! din Florești a fost construit, potrivit arhitectului șef al județului Cluj, pe o suprafață de 71.000 de metri pătrați.

Sursa Foto/media9.ro

Prezentarea în ședința CTATU de joi, 23 februarie, a fost făcută de arh. Victor Mihăilescu, de la biroul ARCHDESIGN din Cluj, care este, totodată, șeful proiectului. Pe durata expunerii, arhitectul Mihăilescu s-a ferit să numească „mall” proiectul de la Luna de Sus, și i-a spus „mini-mall” sau „retail-mall”.

Sursa Foto/media9.ro

Ei, trecând peste acest aspect, „mini-mallul” care se va edifica pe suprafața de 81.000 de metri pătrați va avea subsol+parter+2 etaje și peste 1.300 de locuri de parcare (la subsol și la nivelul solului).

Arhitectul Mihăilescu a explicat ce funcțiuni vor fi în interiorul „mini-mallului”, pe care le-a exprimat procentual:

60% comercial;
10 % administrativ;
29 % depozitare;
1% mică producție.
Proiectantul a mai spus că aici NU va mai exista comerț auto și că investitorii sunt în discuții cu mai mulți posibili chiriași pentru aceste funcțiuni. Arhitectul Mihăilescu a mai spus că încă nu se știe cum vor fi dispuse funcțiunile pe nivel.

400
de metri este lungimea viitorului centru comercial din Luna de Sus, Florești.

Sursa Foto/media9.ro

Arhitectul Radu Spânu, membru în Comisia de urbanism, a recomandat ca parcările să fie introduse la subsol, plusând chiar: să fie două subsoluri. S-ar realiza, astfel, un spațiu pietonal mai mare. El a mai recomandat o suprafață verde mai generoasă și ca circulația în zonă să fie regândită.

Reprezentantul proiectantului i-a spus că realizarea a două subsoluri ar fi foarte costisitoare pentru investitor. El a mai spus că există un singur acces pe parcelă dinspre DN și un acces care este strict pentru aprovizionare, cu sens unic.

A intervenit arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, care a explicat că terenul respectiv se află în apropiere de albia Someșului Mic, iar dacă se vor săpa 2 metri, 2 metri și jumătate, subsolul va fi plin de apă.

Arhitectul șef i-a mai recomandat proiectantului să gândească stații CTP în interiorul centrului comercial.

Alin Tișe a fost foarte mulțumit de proiect și s-a interesat dacă nu se poate construi un sens giratoriu în apropierea viitorului centru comercial.

„Ideea în sine mi se pare foarte bună. Faptul că se dorește o reglementare clară, cu parcări și spații destinate comerțului, plus că sunt la intrarea în Florești și la coborârea de pe autostradă mă bucură”, a declarat Alin Tișe.

Acesta a propus un aviz favorabil. Ceea ce s-a întâmplat: proiectul a fost avizat cu 7 voturi.

Stire preluată de pe site-ul media9.ro https://media9.ro/dispare-targul-auto-second-hand-din-floresti-in-locul-lui-va-fi-construit-un-mall-pe-o-suprafata-de-81-000-de-metri-patrati/

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *