March 5, 2024
Get in touch with us
Sursa Foto Facebook

„Ziarul de Iași” a discutat în ultimele zile cu mai mulți preoți implicați în structurile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în special în cadrul Exarhatului mănăstirilor, pentru a înțelege exact cum se va derula ancheta în cazul preotului Calistrat, acuzat de agresiune fizică și verbală în cazul a două enoriașe.

Acestea au depus la Mitropolia Moldovei și Bucovinei mai multe înscrisuri, înregistrări audio și video, în care, de-a lungul timpului, pr. Calistrat și ucenicii săi sunt filmați în diferite ipostaze în curtea Mănăstirii Vlădiceni, având cel mai des o atitudine cel puțin conflictuală și agresivă.

Situația preotului Calistrat este una cu dublu tăiș. „Ziarul de Iași” a reușit să confirme informația că la adresa călugărului au mai fost acuzații de violență făcute de enoriași, dar niciuna nu s-a concretizat cu o plângere oficială, ele fiind rezolvate amiabil. Despre existența lor însă se știe la nivelul Exarhatului mănăstirilor.Aceste plângeri, cuplate cu istoricul deja cunoscut al pr. Calistrat, pot duce la o sancțiune mai gravă care poate însemna oprirea de la slujire pe o perioadă foarte lungă, în cel mai bun caz.

În primul rând, trebuie să fie audiați toți cei implicați, doar că preotul are foarte multe persoane care-l susțin. În 2003, când a avut ultima oară probleme mari, erau proteste zilnic în curtea Mitropoliei. Apoi, ați văzut filmarea cu una dintre femei care stătea la rând: ei au crezut că o să-l ajute pe el să dovedească că femeia îl stresa. Dar se aude în filmare că preotul a fost agresiv și recalcitrant.

Apoi, părintele e foarte bun psiholog: îl întrebi, se face că nu răspunde, apoi răspunde la altceva dacă nu îi convine și îi va trata cu superioritate pe cei care-l vor cerceta”, a explicat unul dintre preoții care urmează să fie implicat în anchetă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *