March 29, 2024
Get in touch with us

Sărbătoarea de pe Muntele Găina a fost timp de secole unul dintre cele mai importante evenimente din viaţa locuitorilor Ţării Moţilor. Evenimentul este programat şi în acest an, în weekend-ul 16 – 17 iulie 2022. În urmă cu aproape 60 de ani, „Târgul de Fete” avea să aibă o participarea uriaşă: peste 100.000 de persoane.

În 1963, mulţimea a urcat pe platoul aflat la aproape 1.500 de metri altitudine pentru a vedea un spectacol eveniment, la care au participat toate vedetele muzicii populare româneşti, precum şi celebrul ansamblu Ciocârlia. A fost, probabil, cel mai mare spectacol în aer liber ţinut vreodată în România. 

Unii au estimat participarea la 150.000 de persoane. Câteva fotografii elocvente au rămas în istorie pentru a arăta grandoarea spectacolului. A fost prezentă şi o echipă a unei televiziuni din Polonia care a realizat un reportaj. 

Au cântat Benone Sinulescu, Irina Loghin, Maria Butaciu, Maria Ciobanu, Dumitru Constantin, Maria Păunescu, Ilie Udilă, Aurelia Fătu Răduţu, Ion Cristoreanu, Ion Oprea şi Angela Moldovan. Alături de acestea au fost formaţii artistice din cele trei regiuni învecinate: Hunedoara, Crişana şi Cluj. Ar fi fost prezent şi liderul comunist al României din acea vreme, Gheorghe Gheorghiu Dej, care ar fi ajuns pe munte cu un elicopter.

Au cântat atunci şi formaţii din Câmpeni, Abrud, Alba Iulia, Aiud, oraşe care în 1968 aveau să fie incluse în nou-înfiinţatul judeţ Alba, în urma reorganizării administrative-teritoriale a României. Nu au lipsit nici celebrele tulnicărese din Avram Iancu, care aveau să deschidă marele spectacol folcloric.

TÂRGUL DE FETE” ÎN 2022

Evenimentul de pe Muntele Găina revine după doi ani de absenţă ca urmare a restricţiilor impuse de pandemia COVID. Autorităţile sunt aproape gata cu reparaţiile la drumurile care asigură accesul pe platoul montan din Apuseni.

Organizată în fiecare an în preajma sărbătorii de Sfântul Ilie, aducătorul de ploi, sărbătoarea de pe Muntele Găina a fost marcată prin tradiţie de vreme ploioasă. În acest an însă, potrivit aplicaţiilor de prognoză meteo, vremea va fi frumoasă. Sâmbătă şi duminică (16-17 iulie), temperaturile vor urca la 26 de grade (cu minime de 11 grade noaptea), iar şansele de precipitaţii vor fi foarte mici. Timp de două zile, organizatorii au pregătit expoziţii, spectacole folclorice cu nume mari ale muzicii populare româneşti, concerte de muzică rock, focuri de artificii şi petreceri în aer liber. 

Târgul meşterilor populari va avea 50 de artişti tradiţionali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureş, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamţ, Argeş şi Gorj. Sâmbătă seara este programat spectacolul dansuri antice, moderne şi contemporane ”Antheia Imperialis”, precum şi un concert extraordinar Phoenix. În 2022 se împlinesc 60 de ani de existenţă a formaţiei. Duminică, 17 iulie, capul de afiş este reprezentat de evenimentul „Cultură pentru cultură – Muntele Găina uneşte tradiţiile româneşti” , un spectacol folcloric cu artişti din Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Suceava, Sălaj şi Gorj.

Întregul eveniment este organizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” din subordinea Consiliului Judeţean Alba, în parteneriat cu primăria comunei Avram Iancu şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *