Dragi prieteni, începem o nouă călătorie a cunoașterii plecând de la cele spuse de Gustave Le Bon, undeva pe la sfârșitul sec. XIX, când afirma: ,,prin utilizarea abilă și susținută a propagandei, se poate face un popor să considere chiar cerul ca un iad sau o viață extrem de nenorocită ca fiind un paradis”. Prin urmare, merită cunoscute principiile de la baza psihologiei mulțimii pentru a fi mai atenți la cum ele se pot întoarce împotriva noastră…” Interesante vorbe, ba chiar actuale.
Se spune că omul suferă mai mult în imaginație decât în realitate și că emoțional creierul uman este incapabil să facă distincția dintre realitate și ficțiune. De aceea, deși logic știm că pelicula unui film de la cinematograf este o fantezie, totuși, emoțional trăim intens stările transmise de această irealitate în așa fel încât interiorul nostru este populat cu emoții, personaje, stări psihologice, credințe și vise determinate prin închipuire… Asta înseamnă că cu cât sunt mai gol la interior cu atât creez premisele unui spațiu generos care să fie ,,umplut” cu reclame, zvonuri, superstiții, prejudecăți, legende urbane, astfel să mi se determine raționamentul/comportamentul, atât în dormitor cât și la piață.
De aceea, pentru nu a fi ceea ce alții îți ,,livrează” prin toate canalele moderne de comunicare, social-media, facebook, este necesar și important să ne umplem de noi înșine, printr-un preaplin cu valorile transmise de familie, de o gândire pe cont propriu ,,locuindu-mă pe mine”!
În aceste condiții este foarte important să ne cultivăm aspirațiile pozitive, prin orice idee, cuvânt, faptă, astfel vom devenii fericiți!
Psihologul Petre POP este absolvent al facultății de Psihologie și Științe ale educației din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. Petre PoP este o persoană extrem de implicată în viața publică și socială a municipiului Câmpia Turzii toate sub umbrela dorinței de schimbare a urbei în bine, este fondator al publicatiei arieșnews.ro și colaborator al newscj.ro din anul 2021.