Parfumul trandafirilor înflorește în fiecare an într-un sat din județul Alba. Cimbrud este o adevărată oază de flori, cu peste 100 de soiuri de trandafiri cultivate. Fiecare casă are propria plantație, contribuind la un venit important pentru locuitori. An de an, acest sat cu 1.000 de locuitori produce peste 1,5 milioane de fire de trandafir.
Sursa Foto Google
Practic toată comunitatea din Cimbrud, un sat situat la 30 de kilometri de Alba Iulia, se dedica creșterii trandafirilor. Florile, dar și dulcețurile și siropurile obținute din petalele trandafirilor, sunt comercializate inclusiv în țări precum Polonia, Ungaria și Italia. Peisajul este îmbrăcat în culori vii datorită plantațiilor de trandafiri, iar parfumul delicat al florilor se răspândește în toate direcțiile. Unele grădini cresc peste 45 de soiuri de trandafiri pe un singur hectar. An de an, peste 1,5 milioane de fire de trandafir pleacă din Ciumbrud pentru a înfrumuseța parcurile și curțile clienților. Sfârșitul lunii iunie este marcat de Ziua Rozelor, o sărbătoare a trandafirului organizată de localnici. De asemenea, ei au format asociația “Amicii Rozelor” pentru a-și reprezenta și susține interesele.
CAPITALA NEOFICIALĂ A TRANDAFIRILOR
Ciumbrud trăiește acum din această activitate, care a cunoscut dezvoltare după anul 1990. Întreprinzătorii au înființat firme și asociații de familie, contribuind la renumele satului ca fiind capitala neoficială a trandafirilor. Andrei Molnar a fost primul localnic din Ciumbrud care a plecat în Ungaria pentru a învăța tehnica altoirii trandafirilor, la începutul anilor 1990. La întoarcerea în țară, el a dezvoltat propria cultură de trandafiri și acum produce peste 80.000 de butași pe care îi comercializează, în special, în marile hipermarketuri din țară.