December 3, 2023

De câteva zile, municipiul Cluj-Napoca și zonele învecinate se confruntă cu un miros pestilențial și scârbos, rezultat din temperaturi de peste 35 de grade Celsius. Reclamațiile populației sunt numeroase, însă primarul Emil Boc pare să fie mai preocupat de discursurile sale privind “politici de coeziune” rostite în cadrul întâlnirilor săptămânale la Bruxelles. Acestea, însă, par să aibă puțină relevanță în fața problemelor cotidiene ale orașului.

În același timp, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, pare să fie mai preocupat de aspectele politice, decât de problemele reale ale județului. În special, problema gestionării deșeurilor, cu mirosul insuportabil asociat, pare să fie neglijată.

Mirosul dezagreabil care afectează întregul oraș, inclusiv zonele din jur, se datorează noii facilități de depozitare administrată de firma Supercom. Aceasta din nefericire nu respectă normele ecologice, depozitând fracția umedă a deșeurilor în groapa de depozitare, în loc să o trateze corespunzător în prealabil. Acest proces neglijat are un cost semnificativ, iar decizia de a-l evita pare să fie luată fără a ține cont de atenționările din partea autorităților de mediu.

Deși Garda de Mediu efectuează controale la noul centru de depozitare, este puțin probabil ca firma să se conformeze rapid cu regulile. Situația aceasta a fost semnalată de mai multe luni de zile și pare să fie o încercare de a intra în legalitate. Publicația Actual de Cluj a documentat repetatele ilegalități ale firmei Supercom, care a primit monopolul pentru gestionarea deșeurilor menajere în întregul oraș, cu susținerea primarului Emil Boc, chiar dacă firma nu respectă prevederile licitației publice.

Se ridică întrebarea de ce autoritățile locale continuă să tolereze această situație, în timp ce într-un caz similar, autoritățile din Târgu Mureș au decis să rezilieze contractul cu firma Brantner. Vom reveni cu detalii legate de contractele și modul în care Supercom a obținut drepturile pentru ridicarea și gestionarea deșeurilor.

Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *