February 23, 2024
Get in touch with us

Doi medici care operau în spitale din Iaşi şi Braşov ar fi montat pacienţilor stimulatoare cardiace prelevate de la cadavre. Anchetatorii vorbesc despre 171 de intervenţii pentru care bolnavii ar fi plătit. Mai mulţi medici cardiologi sunt acuzaţi că luau dispozitive medicale de la persoane decedate şi le montau la pacienţii operaţi. Procurorii vorbesc despre mai mult de 170 de intervenţii. În total, 24 de percheziţii au avut loc vineri dimineaţă în Braşov, Iaşi şi Neamţ. Au fost vizate cadre medicale, spitale, sediul unui ONG, dar şi al unei primării din Iaşi. Dosarul cuprinde acuzaţii de fals, uz de fals şi alte fapte asimilate corupţiei, dar de departe cele mai grave sunt legate de faptul că doi medici ar fi montat în cazul a 171 de persoane mai multe dispozitive medicale recoltate de la cadavre iar în cel puţin două cazuri au survenit şi decese. Potrivit Ziarul de Iaşi, cei doi medici sunt Dan Tesloianu, din Iași, și Eduard Belu, care lucrează la Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Militar “Regina Maria” din Braşov.

Pentru aceste intervenţii au fost solicitate diverse sume de bani, deşi în mod normal sunt operaţii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Ulterior banii obţinuţi astfel ar fi introduşi în circuit printr-un ONG înfiinţat de cei doi medici, unul de la Spitalul “Sf. Spiridon” Iași şi altul de la Spitalul Militar “Regina Maria” din Braşov. Procurorii au făcut percheziţii şi la primăria din comuna Movileni din Iaşi unde s-ar fi construit fără aviz cu acei bani o casă de vacanţă într-o arie naturală protejată.Reacţia Ministerului Sănătăţii
“Având în vedere comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la punerea în aplicare a unor mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Iaşi, Braşov, Neamţ facem următoarele precizări: Ministerul Sănătăţii a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare conform competenţelor sale legale. Fiind o anchetă penală în curs de desfăşurare, nu putem oferi alte informaţii sau detalii suplimentare. Ministerul Sănătăţii desfăşoară permanent activităţi de prevenire şi de combatere a actelor de corupţie care pot pune în pericol funcţionarea sistemului sanitar şi siguranţa pacienţilor”, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *