Ovidiu Avram s-a născut pe 9 august 1953 în Teiuș, județul Alba. În 1979, a absolvit Institutul de Arte Plastice și Decorative “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, România. Începând din 1975, a expus în numeroase galerii din România și din diferite colțuri ale lumii.
Sursa Foto Facebook Ovidu Avram
Între anii 1988 și 1992, a trăit în exil în Köln, Germania. Este cunoscut sub supranumele “Salvador Dali al României” și este inclus în rândul primilor 1.000 de pictori fantastici ai lumii. Ovidiu Avram a avut o relație de prietenie cu Nicolae Steinhardt, care a afirmat despre operele sale că reflectă în primul rând visele și închipuirile sale.
Sursa Foto Facebook Ovidiu Avram
Ovidiu Avram a spus că “sacrificăm, aș zice, foarte multe entități care au revelații, care spun niște lucruri extraordinare și îi declarăm nebuni. În structura actuală a societății, probabil că trebuie să facem conversia. Revelațiile pot fi și despre lucrurile groaznice care ni se pot întâmpla. N-ai revelații numai despre lucruri extraordinare, fiindcă pedagogia divină lucrează polarizat. Problema e să începem să înțelegem.”
Sursa Foto Facebook Ovidiu Avram
Lucrările sale au fost expuse în expoziții din întreaga lume, inclusiv în țări precum Suedia, Africa de Sud, Germania, Franța, Luxemburg, Dubai, Ungaria, Elveția și Japonia. În anul 2015, a primit Premiul I la Bienala de Artă a II-a din Tivoli, Italia. În 2008, a fost inclus în Lexiconul Artiștilor Fantastici, realizat de curatorul și editorul austriac Gerhard Habarta.
Sursa Foto Facebook Ovidiu Avram
În 2004, i s-a acordat Medalia Meritul Cultural din partea Președintelui României. În 2001, a fost distins cu titlul de “Cel mai inovator artist” la Art Addiction, Stockholm, Suedia. În 1983, a fost prezent la expoziția “Tribuna” din Cluj-Napoca, România.
Sursa Foto Facebook Ovidiu Avram
De-a lungul timpului, arta picturii a adăugat o dimensiune în plus de vitalitate realității, conturându-o sau distorsionându-o în funcție de perspectiva și creativitatea autorului. Astfel, ea devine o formă de expresie artistică capabilă să trezească în noi trăiri, sentimente și emoții. Fiecare părticică de cultură contribuie la îmbogățirea cunoștințelor noastre existente, aducând completări și suflare nouă.
Sursa Foto Facebook Ovidiu Avram
Pe meleagurile românești, arta picturii continuă să fie susținută de artiști remarcabili, care, în atelierele lor, dau viață peisajelor mioritice zi de zi. Fie că vorbim de nume precum Nicolae Maniu, Ovidiu Avram sau Adrian Ghenie, acești creatori aduc în continuare valoare și speranță prin creațiile lor.
Sursa Foto Facebook Ovidiu Avram