April 20, 2024
Get in touch with us


Lăcrămioara (Convallaria majalis)este o floare plină de gingășie.
I se mai spune și mărgăritar, clopoțel, dumbrăvioară sau iarba Sfântului Gheorghe Numele științific al plantei este inspirat de locul unde crește (în vale) și de perioada anului în care înflorește (luna mai). Planta este originară din Europa, nordul Asiei și America de Nord.
Înflorește în aprilie-mai și are o tulpină înaltă de 15-25 cm, două frunze mari, eliptice și o inflorescență simplă, albă, cu miros plăcut, motiv pentru care este utilizată în industria parfumurilor.
Sunt trei legende :
O legendă spune că lăcrămioara din pădure s-a îndrăgostit de privighetoarea care cânta atât de frumos în copacul la baza căruia înflorise lăcrămioara. Aceasta era foarte sfioasă și nu îndrăznea să ridice capul spre privighetoare și să-și mărturisească dragostea. Într-o zi, privighetoarea n-a mai venit în pădure să cânte. Tristă, lăcrămioara n-a mai înflorit până în luna mai, când s-au auzit, din nou, în pădure, triluri de privighetoare.

Altă legendă spune că erau odată doi copii de rege, un băiat și o fată, care trăiau într-un castel înconjurat de grădini pline de flori. Ei primiseră la naștere minunate daruri: frumusete, înțelepciune, cumințenie.Când au împlinit zece ani, fata s-a îmbolnăvit de o boală nemiloasă și a murit. De supărare, băiatul regelui s-a pus pe plâns și nu s-a mai putut opri iar lacrimile sale s-au transformat în niște flori albe, mici, care s-au așternut peste grădinilie în care se jucaseră cei doi copii. Florile au căpătat numele de lăcrămioare.

Conform unei legende creștine, lacrimile Fecioarei Maria, care-și plângea fiul la crucea pe care Isus fusese răstignit, s-au transformat în flori mici, albe, care au primit numele de lăcărmioare sau Lacrimile Fecioarei Maria
Si alte informatii…..
Lăcrămioara este asociată cu puritatea, gingășia și reîntoarcerea la fericire.
În Japonia, ea este un simbol al reînnoirii, iar pentru creștinii europeni simbolizează purificarea prin suferință.
Lăcrămioara apare pe blazonul orașului norvegian Lumen
In Franța se organizează anual, în luna mai, un festival dedicat lăcrămioarelor
Lăcrămioara a fost declarată, în 1967 floarea națională a Finlandei.
Un buchet de gânduri bune și frumoase să vă însoțească întreaga zi, numai bine tuturor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *