February 25, 2024
Get in touch with us
Sursa Foto Facebook

Judecătorul Cristi Dănileţ a anunţat, luni, că a câştigat definitiv procesul în care a contestat decizia Consiliului Superior al Magistraturii de excludere a sa din magistratură pentru filmuleţe postate pe Tik Tok. Chiar dacă decizia instanţei este definitivă, el nu se poate întoarce deocamdată la muncă pentru că mai are pe rol două procese pentru alte două sancțiuni de excludere și suspendare decise de CSM.Decizia a fost luată luni de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

În procesul câștigat luni este vorba despre decizia luată de CSM în 13 decembrie 2021 privind excluderea sa din magistratură, pentru două filmulețe postate pe TikTok. Instanța supremă i-a dat câștig de cauză magistratului și a dispus avertisment în cazul său.

„Din cele 6 sancțiuni aplicabile unui magistrat, mi s-a dat cea mai aspră. Deși soluția nu era definitivă, am fost imediat suspendat din funcție: adică mi s-au luat dosarele penale (astfel că judecata a fost reluată de la zero de alți judecători), am fost oprit să mai merg la serviciu și am fost lăsat fără niciun fel venituri (deși am o mamă și o fiică în întreținere). Noroc cu bunii mei colegi care au făcut, lunar, chetă ca să mă pot descurca.
Legea spune că CSM trebuie să motiveze soluția în mod obligatoriu în 20 de zile.
Am primit motivarea după…6 luni. Am declarat recurs, a venit vacanța de vară, apoi în toamnă a fost primul termen de judecată când mi-am angajat avocat, pe doamna Nicoleta Popescu, iar azi, 12 dec. 2022, s-a judecat definitiv recursul. Completul de 5 judecători al ICCJ a decis că sancțiunea dată de CSM este greșită și a schimbat-o în avertisment, adică cea mai puțin severă din cele șase sancțiuni posibile.
Interesant, pe 16 dec. 2022 intră în vigoare o nouă lege privind statutul magistraților: fapte de genul celei comise de mine și pentru care am fost sancționat, totuși, nu vor mai fi abateri.
Așadar, am fost suspendat degeaba. Și, totuși, nu pot să mă întorc la locul de muncă, pentru că între timp CSM a mai dat două sancțiuni împotriva mea, tot cu excludere și tot cu suspendare pe parcursul soluționării recursului. Urmează recursurile și acolo, după ce CSM mi-a comunicat cu mare întârziere motivarea soluțiilor”, a scris Danileț pe Facebook.
Cum a fost exclus din magistratură Cristi Danileț
În 13 decembrie 2021, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru “manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare”.

Decizia de excludere din magistratură a lui Danileț – considerat unul dintre magistrații reformiști, care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției de către PSD – a fost luată cu votul judecătorilor Bogdan Mateescu, Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena și Nicoleta Țînț, declarau atunci pentru HotNews.ro surse oficiale. Împotrivă au votat Mihai Bălan și Andrea Chiș, în timp ce Gabriela Baltag și Evelina Oprina au propus sancționarea lui Danileț prin reducerea salariului.

Sursa Foto Facebook

Magistratul spunea că i se impută două filmulețe postate pe TikTok: într-unul taie gardul viu de acasă, iar în celălalt curăță o piscină.

În 14 decembrie, CSM a adoptat o nouă hotărâre privind suspendarea judecătorului până la finalizarea dosarului privind excluderea lui Danileţ. Judecătorul a solicitat suspendarea, până la pronunţarea instanţei de fond, a executării acestei decizii din 14 decembrie.

În 7 martie, Curtea de Apel Alba Iulia a respins cererea lui Danileţ de suspendare a deciziei Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost suspendat până la judecarea pe fond a hotărârii de excludere din magistratură. Până la strămutarea dosarului la Alba Iulia, au existat două decizii ale instanţei supreme şi două ale Curţii de Apel Cluj prin care magistraţii au susţinut că nu au competenţa să judece cererea lui Danileţ privind suspendarea deciziei CSM.În iulie, Danileț a fost exclus pentru a doua oară din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară, pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență.

În urma deciziilor CSM, Danileț a pierdut dreptul de a judeca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *