September 27, 2023

Opriți intervenția politicului în chestiunile științifice!

Cu surprindere, am aflat că se consideră transferul unui fond arhivistic deosebit de important de la Serviciul Județean Cluj al Arhivelor Naționale către Serviciul Județean Bistrița-Năsăud al Arhivelor Naționale. Acest fond se referă la documentele Primăriei orașului Bistrița, care cuprind sute de metri liniari de documente, folosite de mulți specialiști de-a lungul decadelor, inclusiv pentru teza mea de doctorat. În Cluj-Napoca există numeroși cercetători, cadre didactice și doctoranzi la instituții precum Universitatea Babeș-Bolyai, Academia Română, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Erdely Muzeum și altele, care cunosc limbile și paleografiile latină, germană, maghiară, etc.

În contrast, la Bistrița, numărul colegilor specializați în știința istorică este mult mai mic. De ce ar trebui să mutăm aceste documente care au fost de mult timp în comunitatea academică din Cluj-Napoca și să le aducem într-un loc unde puțini le vor consulta? Este posibil ca acest transfer să fie motivat de orgolii personale ale unor indivizi care nu sunt implicați în domeniul științific (deși pot avea alte calități și competențe).

Am fost consultat informal în lunile recente cu privire la această problemă și am transmis clar că NU voi fi de acord cu un astfel de transfer! Costurile acestui transfer ar putea fi folosite pentru achiziționarea unui scanner performant și pentru angajarea temporară a două persoane pentru digitalizarea întregului fond, care ulterior ar putea fi transmis la Bistrița. Sper că în cele din urmă decidenții vor lua o decizie înțeleaptă, chiar în ultimul moment!

Îmi doresc ca la nivelul conducerii Ministerului Administrației și Internelor, Arhivelor Naționale și conducerii județului Bistrița-Năsăud să primeze rațiunea și să nu ia decizii politice fără a consulta Institutul de Istorie “George Barițiu” al Academiei Române și Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul UBB.

Sursa Foto Facebook Ioan BolovanDacă totuși interesele politice vor câștiga în cele din urmă, mă voi vedea nevoit să renunț la titlul de cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud pe care l-am primit cu bucurie în decembrie 2022, deoarece este evident că locul meu (simbolic) NU mai este în acest județ.

Îi rog pe toți cei care înțeleg gravitatea situației să distribuie și să sprijine eforturile de a salva fondul în locația sa actuală.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *