December 9, 2023
Sursa Foto Facebook

ACTUALIZARE Încă un cutremur devastator a lovit Turcia luni la prânz. A fost estimat la magnitudinea de 7,5. Vine după ce țara a fost deja devastată de cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a lovit în jurul orei 4 dimineața sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep. Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. Până acum s-au înregistrat peste 1.300 de morți în Turcia și Siria și mii de răniți. Autoritățile se tem că bilanțul victimelor ar putea crește dramatic în orele următoare.

ACTUALIZARE 13.15 Cel puțin 1.388 de persoane au murit în Turcia și Siria, după cutremurul cu magnitudinea de 7,8 produs luni dimineața în sudul Turciei.

În Siria, cel puțin 476 de persoane au murit, dintre care 326 în regiunile Alep, Hama, Latakia și Tartus, potrivit agenției de presă de stat siriană, care a raportat, de asemenea, cel puțin 1.042 de răniți. Dintre cei care și-au pierdut viața, cel puțin 139 se aflau în Latakia, a declarat guvernatorul acesteia la televiziunea de stat siriană. Apărarea Civilă a Siriei a raportat, de asemenea, cel puțin 150 de morți și 350 de răniți în zonele controlate de rebeli în nord-vestul Siriei.

În Turcia, cel puțin 912 de persoane au murit și 5.385 de persoane au fost rănite, a declarat Recep Erdogan.

Un martor a declarat pentru CNN că replicile încă se mai simțeau la câteva ore după cutremur. De asemenea, au apărut fotografii care arată consecințele dezastruoase ale cutremurului, cu clădiri întregi prăbușite și mașini răsturnate.

UE a activat Mecanismul de protecţie civilă
ACTUALIZARE 13.05 Uniunea Europeană a mobilizat rapid zece echipe de căutare şi salvare în Turcia, în urma solicitării acestei ţări de a activa Mecanismul de protecţie civilă al UE, după ce un cutremur puternic a lovit în cursul nopţii de duminică spre luni regiunea turcă Gaziantep, care a avut impact şi asupra Siriei vecine.

Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, România şi Ungaria, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate.

Blocul comunitar este pregătit să îi sprijine pe cei afectaţi din Siria prin intermediul programelor de asistenţă umanitară, a mai scris Comisia.

Un nou cutremur devastator în Turcia
ACTUALIZARE 12.50. Încă un cutremur devastator a lovit Turcia luni la prânz. A fost estimat la magnitudinea de 7,5.

Seismul s-a produs în aceeași zonă și la aceeași adâncime ca și cel de dimineață.

Două aeronave militare cu echipe de salvatori vor decola spre Turcia. La întoarcere îi vor aduce pe cei 10 români care au cerut ajutor.

ACTUALIZARE 12.45 Două aeronave militare vor decola din România spre Turcia, la bord având medici și materiale de salvare. La întoarcere, una dintre aeronave îi va aduce în țară pe cei zece români – nouă studenți și profesorul coordonator – care au cerut ajutor pentru repatriere.

Este vorba despre două aeronave de transport de tip C-130 Hercules şi C-27J Spartan, aparţinând Forţelor Aeriene Române. Cele două aeronave execută luni o misiune de transport al materialelor şi echipei de salvare RO-USAR, fiind formată din personal specializat de intervenţie din cadrul IGSU, informează Ministerul Apărării Naţionale. Specialiştii vor interveni de urgenţă în sprijinul populaţiei afectate de cutremurul produs luni dimineaţă în Turcia.

Peste 900 de morți în Turcia
ACTUALIZARE 12.20 Președintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat că doar în Turcia 912 oameni au murit și 5.383 au fost răniți în urma cutremurului, scrie BBC.

El a adăugat că nu poate estima cât de mult va crește numărul morților în contextul în care operațiunile de căutare și salvare continuă.

Școli închise timp de o săptămână în zonele afectate
ACTUALIZARE 12.00 Școlile din cele 10 orașe și provincii din Turcia afectate de cutremur vor fi închise timp de o săptămână, a declarat vicepreședintele țării, Fuat Oktay.

Cele zece orașe și provincii asunt Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Adana, Diyarbakır, Kilis.

Fuat Oktay a mai spus că și zborurile către și dinspre aeroportul din provincia Hatay au fost suspendate, în timp ce aeroporturile din Maraș și Antep sunt, de asemenea, închise zborurilor civile.

Gaziantep, orașul cu cei mai mulți morți după cutremur
ACTUALIZARE 11.30 Orașul Gaziantep are cel mai mare număr de morți de până acum, aici înregistrându-se până acum 80 de victime, scrie BBC.

Gaziantep este situat la aproximativ 90 km de granița cu Siria și este cunoscut istoric ca Antep. Mai multe replici seismice au lovit orașul luni, după primul cutremur de 7,8, inclusiv una cu magnitudinea 6,4 și alta cu magnitudinea 6,5.

Șaptezeci de decese au fost raportate în Kahramanmaras, al doilea oraș cu cel mai mare număr de decese.

Vicepreședintele Turciei Fuat Oktay a declarat anterior că 284 de persoane au murit și 2.323 au fost rănite până acum în 10 provincii.

Bilanțul morților în urma cutremurului din Turcia ar putea ajunge până la 10.000
ACTUALIZARE 11.20 Bilanțul morților în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia, luni dimineața, ar putea ajunge până la 10.000, a anunțat Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS), citat de CNN.

USGS a transmis că există o probabilitate de 47% ca numărul morților să ajungă până la 10.000 de persoane. Estimările USGS provin din analiza datelor bazate pe cutremure istorice din regiune, pe populația expusă la cele mai puternice seisme și pe vulnerabilitatea structurilor din zonele cele mai afectate.

„Sunt probabile victime mari și pagube extinse, iar dezastrul este probabil la scară largă. Populația din această regiune locuiește în imobile care sunt extrem de vulnerabile la cutremure, deși există și structuri rezistente”, a spus USGS în raport.

Raportul estimează, de asemenea, că pierderile economice vor fi probabil între 1 miliard și 10 miliarde de dolari, ceea ce ar putea ajunge până la 2% din PIB-ul Turciei.

Clădiri care se prăbușesc în direct, oameni prinși sub dărâmături după cutremurul care a lovit Turcia. Imagini apocaliptice
ACTUALIZARE 10.50 Imagini apocaliptice au apărut pe rețele sociale după cutremurul devastator care a lovit luni dimineață Turcia. Clădiri care se prăbușesc din cauza undelor seismice, oameni panicați pe străzi, haos generalizat. Seismul a dărâmat clădiri și a produs victime și în Siria și Liban, unde echipele de salvare caută supraviețuitori sub dărâmături.

ACTUALIZARE 10.30 Premierul britanic Rishi Sunak a transmis că Marea Britanie este gata să ofere ajutor după cutremur.

„Gândurile mele sunt către poporul din Turcia și Siria în această dimineață, în special către cei care au intervenit atât de curajos pentru a-i salva pe cei afectați de cutremur. Marea Britanie este pregătită să ajute în orice mod„, a transmis premierul pe Twitter.

ACTUALIZARE 10.20 Sute de oameni sunt încă prinși sub dărâmături, în timp ce salvatorii continuă căutările printre mormane uriașe de moloz, scrie The Guardian,

Cel puțin 284 de persoane au murit în șapte regiuni din Turcia, iar 440 au fost rănite.

Numărul morților în Siria a crescut la 237, cu peste 630 de răniți, potrivit presei de stat siriene. Cel puțin 120 de persoane au murit în zonele controlate de rebeli.

Aproape 900 de clădiri au fost distruse în provinciile Gaziantep și Kahramanmaras din Turcia, a declarat vicepreședintele Fuat Otkay. Un spital s-a prăbușit în orașul de coastă mediteraneean Iskanderoun.

„Din păcate, în același timp, ne luptăm și cu condiții meteorologice extrem de severe„, a spus Oktay reporterilor.

ACTUALIZARE 9.40 Numărul morților în Turcia a crescut la 284, a declarat vicepreședintele turc Fuat Oktay.

Peste 2300 de persoane sunt rănite.

România trimite salvatori în Turcia. Ședință de urgență a CNSU după cutremurul devastator de luni dimineața
ACTUALIZARE 9.30 Ședință de urgență a Comitetului pentru Situații de Urgență, după cutremurul devastator care a lovit sudul Turciei luni dimineața. România va trimite în zona afectată o echipă RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU.

În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU. Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.

Zece români prinși în Turcia într-o zonă afectată de cutremur au cerut repatrierea. MAE: Toți sunt în siguranță
ACTUALIZARE 9.20 Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de studenți Erasmus, cetățeni români, care erau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremur, a transmis, luni, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Din grupul de cetățeni români fac parte nouă studenți și un profesor coordonator. Grupul a cerut asistență consulară și sprijin pentru repatriere.

Peste 200 de oameni au murit în Siria – Ministerul Sănătății
ACTUALIZARE 8.50 Ministerul sirian al sănătății a transmis un bilanț actualizat al victimelor, conform căruia 237 de oameni au murit în țară – în provinciile guvernamentale Alep, Latakia, Hama și Tartus.

ACTUALIZARE 8.10 Apărarea Civilă Siriană a declarat nord-vestul țării drept „zonă de dezastru” în urma puternicului cutremur de 7,8 grade care a lovit Turcia și a fost urmat de zeci de replici în întreaga regiune.

Sute de oameni au fost răniți și prinși sub dărâmături și zeci au murit.

Cel puțin 111 morți și peste 500 de răniți în Siria după cutremurul din Turcia
ACTUALIZARE 7.50 Cel puțin 111 persoane au murit și alte 516 au fost rănite în Siria, după cutremurul puternic care a lovit sudul Turciei, a transmis televiziunea de stat siriană, citând Ministerul Sănătății.

Decesele au fost raportate în regiunile Alep, Latakia, Hama și Tartus, scrie CNN.

SUA, pregătite să ajute Turcia
ACTUALIZARE 7.45 Statele Unite sunt „profund îngrijorate” de dezastrele provocate de puternicul cutremur, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan.

Președintele american Joe Biden a îndemnat Agenția de dezvoltare internațională a țării să analizeze și să stabilească modul în care SUA pot ajuta.

Erdogan: „Vom trece împreună peste acest dezastru”
ACTUALIZARE 7.40 Președintele Turciei, Recep Erdogan, a postat un mesaj pe Twitter, în care s-a adresat tuturor cetățenilor afectați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *