September 26, 2023
Sursa Foto Google

S-ar putea să sune ca o ficțiune, dar antreprenorii de pompe funebre și oamenii cunoscători de tehnologie din China au început deja să folosească instrumente de Inteligenţă Artificială pentru a crea avatare realiste ale persoanelor care au murit. Folosind o combinație de instrumente, cum ar fi chatbot-ul ChatGPT și generatorul de imagini Midjourney – pe lângă fotografii și înregistrări vocale – companiile de pompe funebre pot să modeleze o interpretare a persoanei iubite decedate cu care familiile și prietenii îndurerați să poată „comunica”.

Această tehnologie a fost programată pentru a-și face debutul în jurul Festivalului Qingming, care este sărbătorită de chinezi pe 5 aprilie. În mod tradițional, cei din China folosesc această sărbătoare publică pentru a comemora morții prin curățarea și decorarea mormintelor. Cu toate acestea, pe măsură ce vremurile se modernizează, oamenii găsesc modalități mai avansate din punct de vedere tehnologic pentru a ține legătura cu cei morţi.

Un blogger chinez, Wu Wuliu, a încărcat în martie 2023 un videoclip pe o platformă video, intitulat „Generarea omului digital virtual al bunicii mele folosind instrumente ale Inteligenţei Artificiale”, în care este folosit ChatGPT, un soft de imagine al Inteligenţei Artificiale și vorbirea sintetică, pentru a crea un avatar în mișcare al răposatei sale bunici. Bloggerul regreta că nu a putut să o vadă pe bunica lui pentru ultima dată înainte de a muri, dar el crede că datorită tehnologiei, a putut să facă acest lucru.

„Videoclipul pe care l-am făcut este în principal pentru a-mi ușura regretele prin utilizarea tehnologiei Inteligenţei Artificiale și pentru a mă ajuta să nu mă gândesc atât de mult la trecut”, a spus el în postarea pe blog.

În mod similar, Shanghai Fushouyun, o companie cunoscută pentru serviciile sale funerare digitale, a început să găzduiască înmormântări cu tehnologii de Inteligenţă Artificială în ianuarie 2022. Prima înmormântare de acest gen a fost pentru un chirurg chinez care avea mulți colegi și studenți supărați că nu au putut să-şi ia la revedere de la el. Ei au putut, totuși, să vorbească cu o versiune generată de Inteligenţa Artificială la ceremonie.

„Sperăm să-i lăsăm pe cei vii să înțeleagă că moartea nu este sfârșitul vieții. Oamenii vor să folosească Inteligența Artificială pentru a-i recupera pe cei decedați pentru că trebuie să-și elibereze emoțiile”, a declarat Yu Hao, directorul executiv al Fushouyun.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *