December 5, 2023
Sursa Foto Facebook/Curiozități

Acesta este Grigory Perelman, un geniu matematic care a refuzat să primească un milion de dolari. Locuiește în Sankt Petersburg și a uimit comunitatea științifică prin demonstrarea Ipotezei Poincaré, una dintre cele mai complexe enigme ale mileniului.

Perelman respinge toate premiile oferite de comunitatea științifică, inclusiv valoarea unui milion de dolari. La vârsta de 55 de ani, trăiește într-un apartament modest împreună cu mama sa.

“Știu cum să explorez universul. Spuneți-mi, de ce să alerg după un milion?”

Ipoteza Poincaré se referă în esență la existența altor dimensiuni în afară de cele trei pe care le percepem cu mintea noastră. Este un puzzle care poate fi demonstrat matematic.

Demonstrația matematicianului rus Grigori Perelman din 2002 a fost clasată pe primul loc în topul celor mai importante descoperiri matematice, realizat de prestigioasa revistă Science la 22 decembrie 2006. Acest savant enigmatic a captat atenția nu doar pentru că a rezolvat o problemă care a preocupat specialiștii aproape un secol, ci și pentru că în 2006 a refuzat Medalia Fields, un premiu în matematică echivalent cu premiul Nobel, devenind prima persoană din lume care a făcut acest gest. În 2010, Perelman a refuzat și recompensa de un milion de dolari oferită de Institutul Clay pentru Matematică din orașul american Cambridge, Massachusetts, pentru rezolvarea Conjecturii lui Poincaré.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *