September 26, 2023
Sursa Foto Google


Unul dintre cele mai periculoase faruri din lume este Farul Jument, datorită amplasării sale pe stânca La Jument (iapa), la aproximativ 300 de metri de coasta insulei Ushant. Această insulă marchează cel mai nord-vestic punct al Franței și se află între Canalul Mânecii și Golful Biscaya. Această zonă este considerată extrem de periculoasă în Europa din cauza curenților puternici care generează valuri impresionante, unele înalte de până la 30 de metri.

Farul Jument a devenit cunoscut în întreaga lume în 1989, datorită unei serii de fotografii realizate de Jean Guichard. Într-una dintre acele imagini memorabile, se poate vedea cum valurile puternice sparg ferestrele inferioare ale farului, rup ușa din față, inundă turnul și curăță mobilierul din interior.

În timpul acelui eveniment dramatic, Jean Guichard se afla în Lorient și a decis să angajeze un elicopter pentru a surprinde fotografii aeriene ale furtunii. Elicopterul a ajuns la Farul Jument în momentul în care valurile puternice loveau turnul. În interiorul farului, Théodore Malgorn a auzit sunetul elicopterului și a coborât să vadă ce se întâmplă. În acel moment, un val imens a izbucnit peste partea din spate a farului, iar Guichard a imortalizat fotografia faimoasă în care valul se izbește de turn

Farul Jumet este o construcție iconică, situată în apropierea orașului Jumet, în regiunea Valonia din Belgia. Acesta este un far tradițional care a fost ridicat pentru a ghida navele către portul Charleroi-Bruxelles, situat pe canalul Charleroi-Bruxelles.

Construit în secolul al XIX-lea, Farul Jumet a devenit repede un simbol al zonei și o atracție turistică populară. Turnul înalt și elegant, cu o arhitectură distinctivă, domină peisajul și oferă o perspectivă pitorească asupra împrejurimilor.

Cu o înălțime de aproximativ 25 de metri, farul servește ca un punct de reper important pentru navele care navighează pe canalul Charleroi-Bruxelles. Lumina sa puternică, proiectată de la vârful turnului, îi ajută pe călători să se orienteze și să evite pericolele în timpul navigației.

Farul Jumet a fost renovat și modernizat de-a lungul anilor, păstrându-și totodată farmecul său istoric. El a fost echipat cu tehnologie de ultimă generație pentru a asigura funcționarea sa eficientă și sigură în era modernă.

Pe lângă funcția sa practică, Farul Jumet servește și ca atracție turistică, atrăgând vizitatori din întreaga lume. Oferind o priveliște panoramică spectaculoasă asupra regiunii Valonia, farul oferă turiștilor ocazia de a admira peisajul pitoresc, canalele navigabile și clădirile istorice din împrejurimi.

În plus, zona înconjurătoare a farului Jumet oferă facilități pentru recreere și relaxare. Există alei pitorești pe malul canalului, care sunt populare pentru plimbări și ciclism. Vizitatorii pot explora frumusețea naturală a regiunii și se pot bucura de o atmosferă liniștită și relaxantă.

Farul Jumet este, într-adevăr, o comoară arhitecturală și culturală, reprezentând o parte importantă a istoriei și patrimoniului Belgiei. Cu frumusețea sa impresionantă și funcționalitatea sa esențială, acesta continuă să fascineze și să inspire vizitatorii, aducând o notă de mister și romantism în peisajul fluvial al regiunii Valonia.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *