April 17, 2024
Get in touch with us
Oana Murariu deputat USR

Românii care au procese pe rolul instanțelor știu foarte bine cum decurg acestea, cu ore lungi de așteptare în sălile de judecată supraaglomerate. Aceasta pentru că practica actuală este cea a citării tuturor cauzelor la ora de deschidere a ședinței de judecată, fără a fi stabilite și intervale orientative pentru strigarea cauzelor. Situația se va schimba odată ce va intra în vigoare proiectul de lege inițiat de deputata USR Oana Murariu, președinta USR Cluj, și adoptat marți de Parlament.
„Orice român care a trebuit să ajungă, la un moment dat al vieții sale, într-o instanță de judecată s-a confruntat cu problema așteptării cu orele, în condiții de aglomerație, de multe ori alături de zeci de persoane, pentru a se judeca la un moment dat și cauza sa. Acest lucru nu se va mai întâmpla, pentru că plenul Camerei Deputaților, for decizional, a adoptat proiectul de lege pe care l-am inițiat și care prevede obligativitatea programării proceselor grupate pe ore”, declară deputata USR Oana Murariu.
Proiectul USR modifică și completează Codul de procedură civilă în sensul introducerii obligației, pentru fiecare ședință de judecată, de a fixa și comunica intervale orare orientative pentru strigarea cauzelor.
Măsura va însemna nu doar o mai bună organizare a ședințelor de judecată și previzibilitate pentru părțile implicate în proces, dar și:


1.reducerea considerabilă a timpului de așteptare al cetățenilor;


2.evitarea aglomerării în instanțele de judecată;


3. un management mai eficient al timpului, deopotrivă pentru judecători și justițiabili;


4.creșterea credibilității sistemului judiciar.


Măsura va intra în vigoare după promulgarea legii de către Președintele Klaus Iohannis și publicarea sa în Monitorul Oficial al României. Inițiativa face parte din seria de proiecte inițiate de deputata USR Oana Murariu pentru eficientizarea și îmbunătățirea calității actului de Justiție din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *