Călin Goia, vocalistul trupei Voltaj, și soția sa au demarat un proces împotriva Primăriei Sectorului 1, condusă de primărița Clotilde Armand. Miza acestui proces este extrem de importantă, cu câteva milioane de euro pe masă. Familia ar putea câștiga această luptă în instanță, iar câștigul ar urma să intre în conturile lor, marcând o dispută de amploare cu primărița, conform informațiilor.
Disputa se axează pe un teren din nordul Capitalei, având ca protagonisti pe Călin și Andrea Goia. Aceștia au demarat acțiuni în justiție împotriva atât a Primăriei Sectorului 1, cât și a Primăriei Generale a Capitalei. Terenul în discuție a aparținut contesei de Montesquiou-Fézensac, stârnind o controversă ce promite să aducă câteva milioane de euro în conturile familiei Goia, dacă instanța le va da dreptate, potrivit informațiilor dezvăluite .
Călin Goia și soția sa, Andreea, se află în mijlocul unui proces judiciar cu Primăria condusă de Clotilde Armand, având drept obiectiv obținerea despăgubirilor pentru un teren de 3800 mp situat în Sectorul 1 al Bucureștiului. Terenul, aflat în spatele Institutului Național de Meteorologie și Hidrologie, este subiectul unui litigiu în care familia Goia trebuie să dovedească că sunt deținătorii legitimi ai acestuia. Achiziționând drepturile litigioase, ei urmează să aducă în instanță argumente solide privind dreptul lor de proprietate asupra acestei parcele, având în vedere că au trecut prin succesiuni de acte de vânzare-cumpărare. Până în prezent, procesul se află într-o fază incipientă, iar rezolvarea acestuia poate dura o perioadă extinsă de timp.
Contesa de Montesquiou, Maria Bibescu, a fost proprietara de drept a terenului, inclusiv a parcelei disputate în procesul cu familia Goia. Ea era fiica fostului domnitor Gheorghe Bibescu, din al doilea său mariaj. Maria a devenit soția contelui Odon Marie Anatole de Montesquiou-Fézensac.
Moșia deținută de nobil și Contesa Maria Bibescu, care a devenit Contesa de Montesquiou prin căsătorie, era de o importanță semnificativă. Aceasta includea terenul în zona actuală de nord a Capitalei, unde s-a construit ulterior aerodromul Băneasa și comuna cu același nume. În timp, această localitate a evoluat și a devenit unul dintre cartierele Bucureștiului.
Potrivit experților din piața imobiliară, valoarea terenului revendicat de familia Goia este estimată între 7.600.000 și 9.500.000 de euro, în funcție de coeficientul de utilizare al terenului și procentul de ocupare al acestuia. Prețul pe metru pătrat în zona respectivă variază între 2.000 și 2.500 de euro, dar depinde de coeficientul de utilizare a terenului (CUT) și procentul de ocupare a terenului (POT), conform unui expert din domeniul imobiliar contactat de reporterii noștri.
La data de 7 decembrie 2023, Tribunalul București a hotărât să se rejudece la prima instanţă sau la instanţa competentă procesul intentat de Andreea Goia și Călin Goia împotriva comisiei Municipiului București pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor și subcomisiei Sectorului 2 al Municipiului București pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.
Contesa de Montesquiou, Maria Bibescu, a fost proprietara de drept a terenurilor, inclusiv a parcelei pentru care familia Goia cere despăgubiri. Ea era fiica fostului domnitor Gheorghe Bibescu din cel de-al doilea mariaj. Contesa Maria Bibescu a devenit soția contelui Odon Marie Anatole de Montesquiou-Fézensac.
Moșia deținută de nobila familie Montesquiou și Maria Bibescu era una impresionantă. Pe o porțiune din terenul situat în zona de nord a Capitalei s-a dezvoltat aerodromul Băneasa, dar și comuna cu același nume. În timp, localitatea a evoluat și a devenit unul dintre cartierele importante ale Bucureștiului.
Sursa foto Google