Milionarul Victor Micula a ajutat la prinderea a doi traficanți de droguri, el furnizând informații Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate, pentru capturarea celor doi. Acest fapt reiese dintr-un document intrat în posesia jurnaliștilor de la Bihoreanul.
Conform sursei citate, pe reţelele de socializare pozează în figură anti-sistem, însă, în calitate de inculpat, în faţa judecătorilor, Victor Micula vrea însă să fie perceput exact pe dos: un partener de nădejde al poliţiştilor, pe care i-a sprijinit în „lupta” cu infractorii.
Acest fapt reiese dintr-un document depus de avocați la dosar, în procesul în care afaceristul este judecat la Tribunalul Bihor alături de patru poliţişti acuzaţi că l-ar fi „cooptat” ilegal într-o acţiune, că i-au furnizat datele altor persoane şi chiar l-au lăsat să acceseze bazele de informații ale MAI.
Procesul în care Victor Micula este acuzat de instigare la accesare ilegală a unui sistem informatic și acces ilegal la un sistem informatic, de instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi uzurparea de calităţi oficiale a început în septembrie anul trecut, în baza unui rechizitoriu al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, după ce dosarul a zăcut doi ani în camera preliminară a Tribunalului. Procurorii l-au pus pe Micula jr. sub inculpare pentru că în 2018 a accesat ilegal baze de date ale MAI și a participat la o percheziţie, echipat în geacă de polițist și cu fața acoperită de cagulă, cu complicitatea a patru agenţi ai Poliţiei Oradea, și ei trimiși în judecată pentru că l-au lăsat să se joace de-a poliţistul, dar au și închis ochii la abateri rutiere comise de acesta. Cei patru subofițeri sunt Ovidiu Iovian Vaida, Camelia Erdei, Alin Claudiu Zanca şi Claudiu Rengle.
Ei bine, în acest dosar, apărătorii lui Micula au depus un document-surpriză: dovada colaborării lui Victoraș cu polițiștii de la BCCO.
„Cu sprijinul informațiilor furnizate de dvs. s-a reușit prinderea în flagrant a doi traficanți de droguri de mare risc”
Actul este un răspuns al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea, transmis pe 23 decembrie 2020 la o cerere făcută de Victor Micula prin unul dintre avocaţii săi, Bogdan Bodea. Afaceristul, care se „refugiase” de câteva luni în Elveţia, abia fusese trimis în judecată de Parchetul Bihor, ai cărui procurori ceruseră și arestarea sa.
Motivul? Micula era acuzat că a sfidat organele de anchetă și că s-a sustras urmăririi penale, ba chiar i-a atacat în mediul online pe ofiţerii DGA care l-au cercetat, catalogându-i infractori pe conturile sale de pe rețelele sociale.
Propunerea de arestare preventivă a fost înregistrată la Tribunalul Bihor pe 21 decembrie şi a primit termen de soluţionare pentru data de 28 decembrie, motiv pentru care apărătorii lui Micula jr. aveau nevoie urgentă de documente ca să convingă judecătorul că, de fapt, clientul lor era o persoană de bună credinţă, un cetățean model. Iar în aceeaşi zi de 23 decembrie 2020, sub semnătura şefului BCCO Oradea, comisarul-şef Laviniu Poinar, Micula a primit „certificatul” de bună purtare…
Potrivit documentului, Victor Micula ar fi furnizat informaţii poliţiştilor Antidrog din cadrul BCCO Oradea și „cu sprijinul informațiilor furnizate de dvs. s-a reușit prinderea în flagrant a doi traficanți de droguri de mare risc”. Contactat pentru a lămuri dacă informaţiile din actul pe care l-a semnat sunt veridice, şeful BCCO Oradea, Laviniu Poinar, s-a rezumat doar să confirme, fără să ofere alte detalii.