March 28, 2024
Get in touch with us

Alpinistul israelian de 24 de ani Nadav Ben-Yehuda, aflat la 300 de metri de vârful Everestului, a renunțat la visul său de a cuceri cel mai înalt vârf al planetei pentru a salva un alpinist turc rănit.
Ben-Yehuda a descris incidentul după cum urmează: „Am trecut pe lângă două cadavre proaspete. Cadavrele erau proaspete, pentru ca erau corpurile oamenilor pe aceleasi funii de-a lungul carora m-am urcat, realizand ca mor si neavand puterea sa se miste, oamenii nu se târau, ci si-au pus centura, au intrat in coma si au murit, cei care au continuat Mișcare a călcat peste ei.
Când l-am văzut, l-am recunoscut. A fost Aydin Irmak (Turcia), l-am întâlnit în tabără. Era inconștient, nu avea mănuși, oxigen, crampoane, casca lui era scoasă. Aştepta sfârşitul. Alți alpiniști au trecut pe lângă el fără să ridice un deget, dar știam că dacă trec pe lângă el sigur moare. Știam că ar fi trebuit cel puțin să încerc să-l salvez.
Aidin și cu mine am început coborârea a durat 9 ore. A fost foarte greu sa-l car pentru ca era greu. Din când în când și-a recăpătat cunoștința, dar apoi s-a oprit din nou. Când și-a revenit, a țipat de durere și asta ne-a făcut coborârea și mai dificilă. Foarte încet, dar am coborât, dar la un moment dat mi s-a rupt masca de oxigen, puțin mai târziu am întâlnit un alpinist din Malaezia, care era și el pe ultimele picioare. A devenit clar că era complet imposibil să mergi mai departe. Am țipat la alpiniștii pe care i-am întâlnit urcând și am cerut niște oxigen pentru cei doi răniți, unii au răspuns… “
Au ajuns în tabără, au fost evacuați cu elicopterul la Kathmandu și au fost spitalizați. Toată lumea a avut degerături, Nadav Ben-Yehuda a suferit degerături severe pe degete, în timp ce a fost forțat să-și scoată mănușile în timpul operațiunii de salvare.
“Am avut de ales – sa fiu cel mai tanar israelian care sa urce pe Everest, ceea ce ar fi grozav pentru cariera mea, sau sa incerc sa iau un alpinist de pe munte – am ales a doua optiune si am reusit sa o fac … Mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat în pregătire și m-au învățat, ceea ce mi-a dat suficientă putere să cobor singur muntele și să-l trag în jos pe cel care are nevoie(Nadav Ben Yehuda)
Sursă internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *